Na Prahu se valí další pokuta kvůli opravě Karlova mostu

Plzeň/Praha - Krajský úřad Plzeňského kraje zahájil správní řízení s pražským magistrátem kvůli nedostatkům při opravách Karlova mostu. O sankcích měla původně rozhodovat pražská radnice, která je investorem oprav. Ministerstvo kultury ale v zájmu nezávislosti rozhodlo, že kauzu budou řešit v Plzni. Kvůli rekonstrukci Karlova mostu vznikla i petice, pod níž organizátoři nasbírali již téměř 40 tisíc podpisů. Kritici oprav navíc plánují na příští týden demonstraci.

Kvůli průběhu rekonstrukce Karlova mostu už jedna sankce padla, za formální nedostatky udělil pražský magistrát sám sobě pokutu 54 tisíc korun. O dalším postihu za údajné porušení zákona měla původně znovu rozhodovat pražská radnice, ale ministerstvo kultury do řízení vstoupilo a nečekaně předalo kauzu do Plzně. „Jedním z těch důvodů je skutečnost, že by v tomto případě správní delikt projednávalo město prakticky samo se sebou,“ odůvodnil postup ministerstva mluvčí Jan Cieslar.

Mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová:

„Na základě shromážděných podkladů bylo dnes zahájeno správní řízení. Pražskému magistrátu hrozí pokuta čtyři milióny korun.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Viceprezident asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) Martin Kadrman zazlívá pražskému magistrátu, že nestanovil třeba způsob rozebírání zábradlových zídek či způsob opracování kamenů. „Jde to fatální selhání magistrátu a hlavního města Prahy,“ řekl ČT Kadrman. Odbor kultury Magistrátu hlavního města Prahy se ale brání, že vše je teprve v procesu oprav. „Samozřejmě, že je to věc nějaké vizualizace. Podstatné je, že stále není hotovo, všechny věci, které tam vidíte, jsou pouze probíhající stavba,“ uvedl vedoucí oboru Jan Kněžínek.