Kupte bod z obrazu, přispějete na výzkum rakoviny

Praha - Na výzkum protinádorových léčiv a diagnostiku nemoci, která je ročně v ČR odhalena u 70 000 lidí a 30 000 zahubí, chce Nadace pro výzkum rakoviny - Rakovina věc veřejná vybrat letos milion korun. Dárci mohou přispět v milionovém projektu Zdraví na prodej, který dnes nadace odstartovala. Výtěžek půjde na nový projekt Laboratoře experimentální medicíny v Olomouci, který se zaměřuje na léčbu leukémii u dětí.

„Lidé si mohou koupit libovolný počet bodů z grafického obrazu na webu nadace. Celkový počet bodů dá milion korun. Nemocní dostanou milionovou šanci, která jim může znovu vrátit to nejcennější, co my všichni máme - zdraví,“ uvedl předseda správní rady nadace a přednosta dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc profesor Vladimír Mihál.

Peníze z projektu půjdou na výzkum léčby leukémie u dětí. Lékaři chtějí také vytvořit celorepublikovou databázi všech dětí s leukémií a porovnat jejich genovou výbavu. „V každém vzorku v různých časových intervalech vyšetřujeme přítomnost až 40 tisíc lidských genů a jejich změny a prostřednictvím těchto změn se snažíme lépe pochopit biologii tohoto onemocnění, abychom je mohli lépe léčit,“ uvedl člen správního výboru nadace Marián Hajdúch.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Nadace byla založena v roce 1997 v Olomouci. Pomáhá financovat výzkum protinádorových léčiv a diagnostiky rakoviny v laboratoři experimentální medicíny, která působí při olomoucké dětské klinice. Tamní vědci přispěli již k metodám genetického vyšetření pacientek s rakovinou prsu a v současné době se zaměřují zejména na diagnostiku genetických změn plicních nádorů a leukémie. „Momentálně pracujeme na třech skupinách látek, některé jsou už v pokročilém stadiu a klinicky zkoušené. Víme, že by léky měly velmi dobře fungovat na rakovinu plic a některé typy leukémií,“ shrnul profesor.

Další peníze na výzkum přidá nadace z několika společenských, kulturních a sportovních akcí, na nichž chce zároveň propagovat zdravý životní styl jako prevenci zhoubného onemocnění:

  • 18. března proběhne v Brně koncert houslového virtuóza Pavla Šporcla
  • od 19. března do 20. května bude v pražském nákupním centru Palladium k vidění výstava fotografií Pavly Hodkové a Jana Saudka, která v průběhu roku zavítá také do Brna, Zlína a Olomouce
  • na 8. září je naplánován v Praze křest kalendáře 2011 modelky Vlaďky Erbové
  • 18. září si lidé mohou zacvičit proti rakovině s cvičiteli aerobiku Olgou Šípkovou a Václavem Krejčíkem.
  • 19. října se v pražském Divadle Karlín uskuteční show módní návrhářky Jiřiny Tauchmanové
  • 23. října proběhne benefiční koncert v Lucerně jako pocta zpěváku Karlu Černochovi, který zemřel na rakovinu
Vydáno pod