Češi vybrali už 33 milionů na pomoc Haiti

Praha - Češi nadále pomáhají postiženým oblastem na Haiti. Množství peněz vybraných na kontech humanitárních organizací se od pondělí zdvojnásobilo a v současnosti činí kolem 33 milionů. Dalších 20 milionů korun uvolnila také vláda. Čeští občané přispívají převážně dárcovskými sms i převody peněz na účty organizací Člověk v tísni, Adra a Charita. Z Olomouce dnes odletěli dva pracovníci charity, aby koordinovali pomoc přímo v karibském státě, který zasáhlo zemětřesení. Další dva odborníky vyšle v pátek Člověk v tísni. Pomoc nabízí také Praha. Magistrát hodlá na Haiti kromě finančního příspěvku poslat i speciální záchranářský kamion Golem. Podle ministerstev vnitra a obrany je však vyslání kamionu nereálné a zbytečné.

Část peněz z České republiky se již k zoufalým Haiťanům dostala. Partnerská organizace za ně na místě kupuje Haiťanům hlavně vodu, jídlo a zdravotnické potřeby. Na Haiti nefungují banky, proto funguje finanční převod přes sousední Dominikánskou republiku pomocí kreditních karet. Podle zástupců charitativních organizací jde o podobnou vlnu solidarity jako před pěti lety po tsunami v jihovýchodní Asii. Tehdy se za 4 měsíce vybralo necelých 350 milionů korun. Sbírka na pomoc Haiti má nakročeno k podobné částce. „Ta konta budou fungovat do té doby, dokud bude reakce od těch lidí na pomoc do Haiti přispět,“ vzkázal Radomír Špinka ze společnosti Adra.

Katolická církev vyhlásila na tuto neděli kostelní sbírku. Štědrost lidí ji nepřekvapila. „Vidíme, že Češi, když na to přijde, umí otevřít srdce i peněženku,“ řekl olomoucký biskup Jan Graubner. Speciální bohoslužby se kromě něho zúčastnil také kardinál Miloslav Vlk a další členové České biskupské konference. Věřící, kteří se modlili za oběti katastrofy, kapli zcela zaplnili.

Praha schválila 2 miliony, bude jednat o dalších 10 a speciálním záchranném voze

Kamion Golem je moderní záchrannou stanicí, která prozatím čekala na využití. Podle náměstka primátora Rudolfa Blažka je humanitární mise do oblastí postižených ničivým zemětřesením dostatečným podnětem pro premiéru záchranného kamionu. „Vedla nás k tomu potřeba nabídnout veškeré technické možnosti, které hlavní město má,“ uvedl Blažek.

Podle ředitele pražské záchranky nyní Haiti spíše než ošetřovnu potřebuje kontejnery upravené na nouzové byty, antibiotika a hašené vápno. Zaslání mobilní stanice by prý navíc v současné době bylo již opožděné. „Tato jednotka je určena zejména pro akutní nasazení v primární fázi toho neštěstí. To využití je v současné době již spíše nevhodné,“ vysvětlil šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Kromě načasování je dalším problémem přeprava přes Atlantský oceán. Stát by musel zajistit let obřím nákladním letadlem typu Russlan, které by bylo schopné Golema na Haiti dopravit. Transport by podle předběžných odhadů stál 30 milionů korun.

Podle mluvčího HZS Petra Kopáčka se i přes problémy s organizací zahraniční pomoci nachází na Haiti velké množství záchranných týmů, jejich vzájemná koordinace není ideální a příliv dalších charitativních týmů by situaci zatím neprospěl. Značným problémem je navíc špatný stav místních silnic a infrastruktury.

Divadlo La Fabrika ve spolupráci s nadací Člověk v tísni a Českou televizí pořádá 21. ledna benefiční koncert SOS Haiti. Výtěžek půjde na pomoc postiženým oblastem. Příspívat lze přímo na konto sbírky SOS Haiti 4095 4095/0300 nebo zasláním dárcovské sms ve tvaru DMS SOSHAITI na číslo 87777. Charitativní akci můžete sledovat ve čtvrtek od 20:00 na ČT1. Během koncertu vystoupí například Eva Pilarová, Jaroslav Svěcený, Aneta Langerová, Roman Holý a Matěj Ruppert nebo kapela Nightwork.

Světové humanitární organizace vybudovaly v zemi provizorní tábory, kde žijí lidé, jimž zemětřesení zbořilo střechy nad hlavou. „Chybí jim základní životní a hygienické potřeby. Potřebují ošetřit zranění. Chybějící voda na mytí rukou spolu s tropickým klimatem jsou časovanou bombou. Už nyní se objevují první případy cholery,“ řekla koordinátorka společnosti Člověk v tísni Markéta Kutilová, která je od neděle v hlavním městě Port-au-Prince.

Vydáno pod