Kostel sv. Cyrila a Metoděje má novou výstavu o heydrichiádě

Praha – Ministr obrany Martin Barták dnes otevřel novou expozici v pravoslavné katedrále sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici věnovanou obětem heydrichiády. Zde našlo po dvaceti dnech 18. června 1942 hrdinnou smrt sedm československých parašutistů, včetně těch, kteří pár týdnů předtím uskutečnili úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nová expozice navazuje na výstavu z roku 2002 a je doplněna o nové fotografie, texty a předměty parašutistů, jakým je třeba část padáku. Výstava se přesunula z krypty do předsálí. V původním výstavním prostoru jsou umístěny pouze busty parašutistů s životopisy. Expozice má podle autorů ukázat především autenticitu a stísněnost kobky, kde parašutisté zahynuli.

Vojenský historický ústav nechal kryptu předělat na popud ministerstva obrany. Rekonstrukce stála několik set tisíc korun. „Kryptu jsme zcela ponechali tak, jak byla ve dnech, kdy zde naši českoslovenští parašutisté prožívali poslední chvíle svého života,“ řekl ČT Aleš Knížek z Vojenského historického ústavu. Kde jsou parašutisté pohřbeni, se ale stále neví. Podle děkana kostela Jaroslava Šuvarského tak krypta slouží i jako poslední místo jejich spočinutí. „Hrdinství našich lidí musíme každý den připomínat,“ dodal Barták.

Rozsáhlou výstavu Atentát: operace Anthropoid připravil ústav již roku 2002. Z Prahy tehdy doputovala až do Berlína či Bratislavy. „Byl to velký průlom v rámci českého muzejnictví,“ uvedl Michal Burian z Vojenského historického ústavu. Nová výstava podle něj nemůže té původní konkurovat. „Doufáme ale, že se nám podařilo dát zcela nový ráz tomuto pietnímu prostoru, kde se mladá generace bude moci seznámit s touto neopakovatelnou historií,“ dodal.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout doplněné fotografické a textové panely, ale i raritní předměty. Jedním z nich je například část originálního padáku, se kterým seskočili buď Jan Kubiš nebo Josef Gabčík. „Jejich spolupracovníci tehdy tyto části ukryli,“ podotkl Burian. Dalším raritním předmětem je kupříkladu kniha potřísněná krví jednoho z parašutistů či vyšívané šátečky jejich žen, uvězněných posléze v koncentračních táborech. 

Heydrich byl vybrán kvůli své krvavé politice v Čechách

Organizátoři výstavy se snažili zohlednit všechny aspekty, které k atentátu vedly. „Je neoddiskutovatelnou skutečností, že myšlenka na atentát vznikla v okolí lidí kolem prezidenta Edvarda Beneše,“ prohlásil Burian. Ke konečnému rozhodnutí došlo kvůli krvavému teroru, jenž Heydrich v Čechách po svém příchodu rozpoutal. „Existují důkazy o tom, že Beneš od rozhodnutí odstoupil, ale akce už běžela dál,“ dodal Burian. Vojáci tak na sebe vzali plnou zodpovědnost.

Katedrála sv. Cyrila a Metoděje má velký význam i pro pravoslavné věřící. „Veřejnost i naši věřící oslavovali parašutisty i naše duchovní,“ řekl Jaroslav Šuvarský, duchovní správce kostela. To jim podle Šuvarského dalo sílu na rekonstrukci chrámu a vytvoření výstavy. Roku 1947 byla do kostela umístěna pamětní deska. Komunistický režim ale po roce 1948 nechtěl, aby se o západním odboji mluvilo. Památník byl proto pouze neoficiální a do krypty byl přístup pouze na požádání. Po celá desetiletí byla v kostele omezena i činnost duchovních. Oficiální národní památník hrdinů heydrichiády byl do kostela umístěn až v roce 1995.

  • Výstava k heydrichiádě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1372/137197.jpg
  • Vystavované předměty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1371/137100.jpg
  • Atentát na Reinharda Heydricha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/889/88845.jpg