Nejedlý z Lukoilu dal Zemanově straně 400 tisíc

Praha – Český zástupce ruské ropné společnosti Lukoil Martin Nejedlý dal nově vznikající straně Miloše Zemana dar v hodnotě 400 tisíc korun. Předseda Strany práv občanů Zeman to uvedl v pořadu ČT24 Hyde Park. Reagoval tím na zprávu v Mladé frontě DNES. Firma je považována za jednoho z prostředníků, skrze kterého Rusové prosazují v Česku svůj vliv. Šéf společnosti Vagit Alekperov má totiž vazby na premiéra Putina.

„Byl jsem informován naším ekonomickým oddělením, že se jedná celkem o 400 tisíc korun, což při vší úctě k tomuto daru ze soukromých, nikoli firemních peněz, na volební kampaň určitě nestačí,“ řekl v pořadu Miloš Zeman a zdůraznil, že Lukoil je samozřejmě ruskou firmou, v níž ale významný podíl padá na americkou firmu Conoco.

Zeman tvrdí, že jeho strana bude bojovat o přízeň voličů především dvěma nástroji. Jedním z nich má být volební autobus Zemák a tím druhým dvoustránkové programové prohlášení, které chce strana distribuovat lidem do schránek s prosbou, aby se s ním seznámili. Na takové prostředky kampaně prý zas tolik financí Strana práv občanů potřebovat nebude, dodal Zeman s tím, že jiné strany počítají třeba i s dvěma sty miliony korun na předvolební kampaň. 

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman v Hyde Parku:

„S Jiřím Paroubkem neválčím, ale vycházím mu vstříc. On o mně prohlásil, že jsem zbabělec, protože nechci kandidovat do Poslanecké sněmovny. Jako starý dobrák jsem mu vyhověl a rozhodl jsem se, že tedy kandidovat budu, a to v Ústeckém kraji, kde hodlá kandidovat i on.“

Lobbista Miroslav Šlouf, který je zároveň pravou rukou Zemana, dnes potvrdil, že společně s Martinem Nejedlým patří k největším sponzorům strany. Částky věnované nové straně ale sám Šlouf odmítl sdělit.

Zeman chce návratem do politiky pomoci z krize

Zeman podle svých slov příliš chuti vrátit se do politiky neměl, ale činí tak prý po přemlouvání celé řady lidí. „My jsme se ujali vlády v roce 98 (tehdy vláda ČSSD), kdy tady byla ekonomická krize a my jsem tuto zemi z té krize vyvedli. Nyní je tu krize nejen ekonomická, ale také politická… Řada lidí mě vyzývá, abych se do politiky vrátil,“ řekl v Hyde Parku Zeman.