ODS plánuje zničit malé politické strany

Praha – Pražská ODS má podle Hospodářských novin plán, jak v komunálních volbách porazit malé strany. Občanští demokraté chtějí hlavní město rozdělit na sedm volebních obvodů, a zvýšit tak nutný počet hlasů pro zisk jednoho zastupitele. Malé strany by tímto krokem mohly odejít s prázdnou. Strana se totiž obává dopadů skandálů okolo magistrátu na voliče a nástupu TOP 09. Obojí by mohlo ohrozit její výsadní postavení v metropoli.

ODS by nejraději rozdělila Prahu na sedm volebních obvodů. To by mělo jednoduchý důsledek – aby strana dosáhla na zastupitele, musela by získat přes deset procent hlasů. Malé strany, jako jsou zelení, SNK-ED a často i komunisté a TOP 09, by tak mohly odejít s prázdnou. „Vedeme o tom diskuzi. Nerad bych ale, aby to prosadila ODS sama,“ řekl první místopředseda pražské ODS Pavel Klega. „Oficiálně dosud takový návrh vyřčen nebyl. Jsem připraven o něm se svými kolegy diskutovat,“ pronesl Pavel Bém.

Praha dříve tvořila jeden volební obvod

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Ještě před čtyřmi lety tvořila Praha jeden obvod a strana, která získala pouhých pět procent, už měla jistotu, že získá zastupitele. Podle odborníka na volební systémy a politologa Tomáše Lebedy mohou tímto plánem velké strany celkem účinně zmanipulovat výsledek voleb. Podle něj tuto metodu používají jen dvě města - Praha a Olomouc.

Občanským demokratům ale v jejich plánu nemůže nikdo zabránit. O počtu obvodů totiž rozhoduje zastupitelstvo, kde má ODS většinu. Takový postup umožňuje zákon o volbách do obecních zastupitelstev. A právě ten pro Prahu platí. „Znamená to, že se tím zúží volná soutěž stran. Nejde s tím ale nic dělat,“ reagoval předseda pražské ČSSD Petr Hulinský.