Zemanovu stranu sponzoruje jednatel z ruského Lukoilu

Praha – Stranu práv občanů expremiéra Miloše Zemana sponzoruje český zástupce ruské ropné společnosti Lukoil Martin Nejedlý. Je jedním ze dvou největších sponzorů Zemanovy strany. Nejedlý je jednatelem dceřiné firmy Rusů v Česku – společnosti Lukoil Aviation Czech, která prodává letecký benzin. Právě tato firma získala v roce 2007 bez výběrového řízení smlouvu na dodávání benzinu na pražské letiště. Kromě toho je považována za prostředníka, přes kterého Rusové prosazují v Česku svůj vliv. Šéf společnosti Vagit Alekperov má totiž vazby na premiéra Putina. Informoval o tom deník MF Dnes.

„Největšími sponzory strany jsme zatím já a Martin Nejedlý,“ potvrdil deníku lobbista Miroslav Šlouf, který je zároveň pravou rukou Zemana. Nová strana ale peníze příliš nepotřebuje, pořídila si autobus Zemák, najímá si kanceláře a přijímá zaměstnance. Šlouf počítá s kampaní za několik desítek milionů korun, upozorňuje ale na to, že strana neutratí víc než TOP 09. Částky, které oba muži Straně práv občanů darovali, ale zatím zveřejnit nechce. Zdůraznil však, že jde o peníze z jejich soukromých kont, nikoli firemních.

Zeman prý o penězích od Nejedlého neví

Nejedlého prý vedly ke sponzoringu osobní důvody, hlavně přátelství se Šloufem. „Sleduji také Miloše Zemana a myslím si, že takovým lidem se musí pomoci,“ vysvětlil. Zeman se ale včera vyslovil, že o žádných penězích od Nejedlého neví. „Skutečně nevím, kdo je a kdo není sponzor naší strany. O to se stará naše ekonomické oddělení. Je to klidně možné, já to nevylučuji, ale chtěl bych konstatovat, že já sám jsem nikdy nikoho ke sponzorství nepřemlouval,“ řekl expremiér na včerejší konferenci v Karlových Varech. Martin Nejedlý se naopak ke sponzoringu hrdě hlásí.

První návrhy volebních plakátů ukázaly, že strana sází hlavně na tvář Miloše Zemana. Proto se s penězi od Šloufa a Nejedlého nespokojí. Plánuje platit volební kampaň i z bankovního úvěru. Zemanova strana usiluje i o finanční podporu u podobně orientovaných politických stran v zahraničí. „Jednáme se zástupci různých politických stran v Polsku, Rakousku, Německu a na Slovensku. Dostali jsme dar i od lidí z USA,“ tvrdí Šlouf. O koho konkrétně jde, ale odmítl uvést.