Kauza „pět na stole v českých“ je opět u soudu

Praha - Pražský městský soud už potřetí otevřel kauzu známou jako „pět na stole v českých“. Někdejšího tajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela viní obžaloba z toho, že chtěl po lobbistovi Jacku Spyrovi pětimilionový úplatek za to, že ovlivní privatizaci Unipetrolu. Do hry se tak měla dostat společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Doležel už od počátku svou vinu popírá – za pravdu mu dal dvakrát i Městský soud v Praze. Odvolací vrchní soud ale pokaždé vrátil kauzu k novému projednání. Jednání u Městského soudu v Praze je naplánované na každý den tohoto týdne, zda v pátek padne rozsudek, ale zatím není jisté.

Žalobci viní  bývalého poradce českých premiérů Doležela, že před Spyrou předstíral, že může ovlivnit privatizaci Unipetrolu a za to po něm chtěl pět milionů korun. Doležel se ale brání tím, že se Spyrou se sice scházel, o privatizaci Unipetrolu se ale rozhodně nebavili. „Každá cesta za pravdou je těžká. Respektuji všechny chody i tuto skutečnost, ale doberu se cíle,“ řekl ČT Doležel.

Na jednom z tajně pořízených záznamů ze schůzek Doležel řekl Spyrovi, že na stole bude pět. Po otázce, zda v českých, Doležel souhlasil. Teď tvrdí, že číslovkou rozhodně nemyslel počet milionů jako úplatek, ale „pětka“ podle něj znamenala nejvyšší důležitost jednání.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

V červenci loňského roku čelil Doležel společně s úředníkem ministerstva zemědělství Miloslavem Řehulkou další obžalobě v takzvané kauze Budišov. Podezřelí byli z vydírání architekta Marka Řičáře – soud je ale nakonec zprostil obžaloby kvůli nedůvěryhodnosti výpovědí klíčových svědků.