Hušák odmítl odpovědnost Sazky za podfinancování sportu

Praha – Generální ředitel Sazky Aleš Hušák odmítl jakoukoli zodpovědnost společnosti za nedostatek peněz, které jsou určeny na financování českého sportu. V dnešních Otázkách Václava Moravce uvedl, že Sazka dává sportovním svazům peněz dostatek a fakt, že většina z nich jde na financování O2 Areny, je rozhodnutí samotných akcionářů. Pokud prý někdo dává sportovcům málo peněz, pak je to podle Hušáka stát.

Hušák ve studiu odmítl jakkoli komentovat kritické výroky politiků na adresu Sazky, která prý pod jeho vedením dává sportovcům nedostatek peněz, a oni tak zvyšují své požadavky na státní rozpočet. „Nebudu nic nikomu vzkazovat přes média, protože je to neslušné. Ať mi to každý přijde říct do očí a já si s ním vysvětlím argumenty,“ vzkázal politikům s tím, že Sazka odvádí svazům o polovinu víc, než jí ukládá zákon.

Sdílný Hušák nebyl ani ve věci spokojenosti akcionářů Sazky, tedy českých sportovních svazů, s dostatkem peněz plynoucích ze Sazky. „Rozdělování peněz ze Sazky je věcí akcionářů a samozřejmě je tam mnoho názorů. To je věcí naší vnitřní akcionářské diskuse. Každý na to může mít svůj názor, s tím se nic neudělá,“ uvedl Hušák. Věcí akcionářů bylo prý také rozhodnutí o stavbě tehdejší Sazka Areny, nyní musejí počítat s jejím splacením. Ačkoli si myslí, že hala má dobré využití, sám by ji prý znovu nestavěl.

Ministerstvo chce najít další zdroje peněz

Stát, sportovci i Sazka se shodnou na jedné věci – sport je v Česku podfinancovaný. Potvrzují to i analýzy ministerstva školství či prosté srovnání se zahraničím. Ze Sazky jde ročně sportovním svazům 1,3 miliardy korun, ovšem většina z této částky jde na splácení areny. „Ministerstvo chce najít i další zdroje, neboť Sazka jako hlavní pilíř financování tímto způsobem neobstojí. Chtěli bychom, aby podpora sportu v České republice byla z různých zdrojů navýšena o 1,1 miliardy korun, a to nejdříve v roce 2011,“ uvedl v OVM náměstek ministryně školství Jan Kocourek.

Součástí opatření, která mají vést k získání potřebných peněz, bude podle Kocourka změna zákona o loterijních a sázkových společnostech. Ministerstvo chce diskutovat také o hazardu nebo o využití peněz ze zdravotního pojištění. „Jsem přesvědčen, že platí teze, že sport je prevence a předchází nákladům na léčbu v budoucnosti, ať už se to týká obezity nebo úrazů,“ dodal Kocourek. Další možností, kde vzít peníze, by mohlo být podle návrhů ministerstva přerozdělení peněz z autorských poplatků a výnosech veřejnoprávních institucí.

„Na dům na Menorce jsem si poctivě vydělal“

V Otázkách Václava Moravce se Hušák také vyjádřil k informacím Radiožurnálu o svém sídle na španělském ostrově Menorca. Šéf Sazky si podle svých slov vše pořídil za poctivě vydělané peníze jako soukromá osoba a popřel, že by se tam kdykoli konalo zasedání představenstva Sazky. „Zasedáme v Praze, v budově Sazky,“ uvedl Hušák. Několik zasedání se pak podle něj konalo jinde, vždy však v České republice.

Týdeník Týden nicméně ve aktuálním vydání píše, že minimálně loni Sazka proplácela svým manažerům služební cesty soukromými letadly na Menorcu. „Loni na Menorcu letěli naši dva zaměstnanci,“ připustil podle Týdne mluvčí firmy Zdeněk Zikmund. „Šlo o dva lety a samozřejmě vždy o služební cestu. Dělali doprovod obchodnímu partnerovi,“ dodal. Podle mluvčího se cesty uskutečnily v době, kdy byl Hušák právě ve svém sídle na Menorce.

V studiu OVM Hušák dodal, že považuje španělský ostrov za svůj domov, byť je hrdý na to, že je Čech. „Jsem euroobčan a za svůj domov jsem zvolil místo, kde žiji. To znamená Menorcu,“ prohlásil. Dodal, že v katastru nemovitostí jsou jako majitelé vily uvedeni on a jeho manželka a nemá co skrývat. Na sídlo si prý vydělal dvacetiletým podnikáním. „Jediné, co mi kdo může vyčítat, je fakt, že jsem poctivě vydělané peníze neinvestoval v České republice,“ uzavřel Hušák.