Problémy s ledvinami má přes milion Čechů

Praha - Každý desátý Čech má problémy s ledvinami. Většina lidí ale o tom neví, protože jejich poškození až do poslední chvíle neprovázejí bolesti. Při zanedbání léčby přitom může dojít k jejich selhání. Takoví lidé jsou po zbytek života odkázáni na dialýzu, která ledviny nahradí. Odhalit potíže je přitom snadné. Stačí si nechat u praktického lékaře vyšetřit moč.

To, že mu selhávají ledviny, věděl Zdeněk Hněvkovský na rozdíl od většiny pacientů dlouhých 14 let. Přestože dodržoval přísný režim a nesolil, nakonec se bez dialýzy stejně neobejde. „Člověk ví, že to tak dopadne, ale když se to pak stane, je z toho stejně špatný,“ říká Hněvkovský.

Problémy s ledvinami má přes milion lidí v Česku. Nejohroženějšími skupinami jsou diabetici, kuřáci a taky lidé s vysokým krevním tlakem. „Projevy selhání ledvin jsou únava, dušnost a nevýkonnost. Když to zjistíme, nezbývá, než pacienta připojit na dialyzační přístroj,“ tvrdí nefrolog Vladimír Tesař z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Na dialýzu je v Česku odkázáno víc než osm tisíc lidí. Dalším řešením je sice transplantace ledvin, pro většinu pacientů je ale příliš nebezpečná. Podle internistky Sylvie Opatrné nemůže zhruba 70 až 80 procent pacientů po selhání ledvin z medicínských důvodů na transplantaci.

Většina Čechů po selhání ledvin chodí do nemocnice třikrát týdně na krevní dialýzu. Jen desetina z nich využívá druhou variantu - břišní dialýzu. Tu si pacient provádí většinou doma sám. Díky moderním technologiím už ale nemusí trávit přes den hodiny na přístroji. Dialýzu absolvuje v noci, když spí.

Lidé po selhání ledvin tak konečně můžou bez obav cestovat, protože si dialyzační přístroj a roztoky vozí s sebou v kufru. Problémy jsou jen na některých letištích při kontrolách, zavazadlo s přístrojem totiž ochranku někdy dost zaskočí.

  • Pacienti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/58/5715.jpg
  • Hemodialyzační přístroj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/97/9687.jpg
Vydáno pod