Poslanci chtějí zpřísnit rozhodčí doložky, oblíbený trik při půjčování peněz

Praha - Politici si chtějí posvítit na takzvané rozhodčí doložky, které si přidávají firmy čím dál častěji do smluv. Když člověk takovou smlouvu podepíše, zavazuje se, že jeho spor už nikdy nebude řešit soud, ale jen najatý arbitr. Tím ale může být úplně kdokoli. Poslanci se shodli, že napříště takový arbitr bude muset získat státní licenci, aby byl neutrální a kontrolovatelný. Navíc ve smlouvě bude muset být doložka uvedena na samostatném papíře, aby lidé přesně věděli, co podepisují.

Na příběh paní Zuzany upozornila Česká televize již krátce po Vánocích. Chtěla půjčit padesát tisíc, podepsala smlouvu a zaplatila šestitisícovou zálohu. Když ale peníze nedostala, chtěla řešit spor u soudu. Jenže měla smůlu, protože ve smlouvě podepsala rozhodčí doložku, a její spor se tak už nikdy k soudu nedostane. „Když se obrátí na rozhodce, který je jmenován právě tím, kdo tu půjčku poskytuje, tak nemá žádnou šanci obrany. V zásadě je rozhodováno proti právu, které v této zemi platí,“ upozorňuje poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Taková praxe se poslancům nelíbí a i jindy nesmiřitelní soupeři se shodli na změně. „Kvalifikovaným rozhodcem by podle návrhů měl být buď rozhodčí soud, což je soud zřízený ze zákona, ale není to klasický soud, nebo autorizovaný rozhodce, který bude nějakým způsobem registrován,“ potvrdil ČT24 poslanec Marek Benda (ODS). Rozhodcem bude podle Tejce pouze člověk se speciální kvalifikací, například justiční zkouškou nebo advokátní zkouškou, a bude pod dohledem ministerstva spravedlnosti.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Návrh teď leží na stole poslancům z ústavněprávního výboru. Protože jsou už předem dohodnutí, že jej podpoří pravice i levice, zákon by měl projít ještě před volbami.