Na pomoc Haiti Češi posílají miliony korun

Praha - Na sbírkových účtech na pomoc zemětřesením postiženému Haiti přibyly za poslední hodiny miliony korun. Organizace Člověk v tísni ve čtvrtek shromáždila pro Haiťany 1,3 milionu korun, dnes už počítá se zhruba 3,8 milionu korun. Do oblasti vysílá svou pracovnici jako koordinátorku humanitární pomoci. Stejně tak se rozhodla Charita ČR, na Haiti míří dva její zástupci. Charita vybrala dosud přes dva miliony korun. ADRA do čtvrtečního poledne vybrala 700 000 korun, dnes má na kontě téměř o milion korun více.

Přispět hodlá i stát, vláda o výši pomoci rozhodne v pondělí. Pět milionů korun vyčlenilo již ministerstvo zahraničních věcí. Peníze pošle Dětskému fondu OSN (UNICEF) na obnovu zdrojů pitné vody.

Podle informací OSN bylo haitské hlavní město Port-au-Prince při úterním zemětřesení z deseti procent zničeno, bez přístřeší je v oblasti 300 000 lidí. OSN také uvedla, že zatím dostala sliby pomoci Haiti v celkové výši 268,5 milionu dolarů (asi 4,9 miliardy korun).

Už od prvních hodin po katastrofě na místě pomáhá haitská charita s americkou charitou. Nyní se k ni přidají i dva Češi. „Jejich úkolem bude zejména distribuce akutní pomoci a průzkum potřeb na místě, na jehož základě bude proudit k postiženým konkrétní pomoc financovaná ze sbírky Charity ČR,“ sdělil Marek Navrátil z Arcidiecézní charity Olomouc.

Česko by mohlo být aktivní i v pomoci při dlouhodobé obnově Haiti, například při vybudování nové infrastruktury. V první fázi vláda pošle peníze. Další formu pomoci projedná kabinet Jana Fischera na pondělním zasedání.

V českých kostelích se také chystají mše za oběti ničivého zemětřesení. Například v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě se v úterý uskuteční velká bohoslužba za účasti všech biskupů českých a moravských diecézí. Povede ji olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Už tuto neděli ráno se za oběti ničivé katastrofy pomodlí věřící v Ostravě. V katedrále Božského Spasitele mši odslouží ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Hodně peněz se za poslední den podařilo shromáždit Člověku v tísni. Prostřednictví DMS se vybralo 1,2 milionu korun a na účet přišlo 1,26 milionu korun. Z Klubu Člověka v tísni se k částce připočetlo 300 000 korun. Další zhruba milion zatím darovaly firmy. Sto tisíc také poslala Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Koordinátorka Člověka v tísni Markéta Kutilová se zapojí do týmu partnerské irské humanitární organizace Concern. Kutilová má zkušenosti s pomocí zemětřesením zasaženým oblastem v okolí íránského města Bám nebo na cunami zničeném území Srí Lanky. Společnost Člověk v tísni už dnes také odeslala prvních 2,6 milionu korun (100 000 eur) irské partnerské organizaci. Prostředky využije na distribuci léků, potravin a vody. Irská humanitární organizace působí v Haiti od roku 1994, může se tam opřít o síť s více než stovkou místních zaměstnanců.

Peníze se soustřeďují také na účtech Adventistické agentury pro pomoc a rozvoj ADRA. Podle Radka Špinky z agentury lidé dosud přispěli prostřednictvím DMS 650 000 korun, na účet ADRA přišel téměř milion korun. Další půlmilion ADRA přidá ze svého účtu.

POMOC PRO HAITI:

Člověk v tísni
dárcovská SMS ve tvaru: DMS SOSHAITI na číslo 87777
nebo přispívat na účet 4095 4095/0300

Charita ČR
dárcovská SMS ve tvaru: DMS HAITI na číslo 87777
nebo přispívat na účet 35-1868350237/0100

ADRA
dárcovská SMS ve tvaru: DMS ADRA na číslo 87777
nebo přispívat na účet 4028 4028/0300

Lékaři bez hranic
přispívat na účet 210 10 50 700/ 2700, v. s. 111

Český výbor pro UNICEF
dárcovská SMS ve tvaru: DMS UNICEF na číslo 87777
přispívat na účet 11771177/0300, v.s. 800

Mše za zemřelé
Zdroj: ČT24