Dva muži se zřejmě stali obětí justičního omylu, jeden seděl pět let

Brno - Za dvě loupežná přepadení poštovních doručovatelek ve Znojmě v letech 2003 a 2004 zřejmě ve vězení pykali dva nevinní lidé. K činům se údajně přiznala jiná dvojice mužů. Podle serveru Deník.cz jednoho z nich policie zadržela kvůli domácímu násilí na Zlínsku. Za loupeže se škodou asi 160 000 korun přitom soudy pravomocně potrestaly Tomáše Čepuru a Jaroslava Schindlera. Podle serveru to byl justiční omyl. Policie se zatím k věci nevyjadřuje s tím, že nechce narušovat vyšetřování.

„Mohu potvrdit, že ve věci obou odsouzených a dvou zmiňovaných skutků probíhá další vyšetřování. Na státním zastupitelství máme nový dozorový spis,“ řekla Deníku.cz znojemská okresní státní zástupkyně Lenka Peroutková. Policie slíbila zveřejnit další informace v pondělí. Jeden zadržený muž se podle Deníku prý už přiznal a detailně přepadení popsal. Ženy vždycky zbil a ukradl jim brašnu s dopisy a penězi. Doručovatelkám bylo odcizeno celkem více než sto šedesát tisíc korun.

Čepura dostal za přepadení listonošek a další trestné činy u Okresního soudu ve Znojmě souhrnný šestiletý trest vězení. Odvolací soud trest snížil na pět let. Čepura se nejprve k přepadením přiznal, později ale tvrdil, že to udělal pod nátlakem. Dnes 26letý Čepura vzpomíná na údajný policejní nátlak. „Hodiny a hodiny se na mně střídalo asi sedm policistů, až jsem nakonec přiznal, že jsem to byl já. Ze stejného důvodu, kvůli policejnímu nátlaku, jsem jako spolupachatele uvedl Jaroslava Schindlera,“ řekl podle Deníku.cz Čepura. Schindler po půlroční vazbě vyvázl s tříletou podmínkou. Oba museli také nahradit škodu.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Muži budou moci zřejmě žádat o odškodné

Senát okresního soudu oba muže uznal vinnými především na základě pachových stop z místa činu a prvotního Čepurova přiznání. Po uvěznění obou domnělých pachatelů byla přepadena další listonoška. Pachatele tehdy policie nevypátrala. I k tomuto činu se teď přiznal nově dopadený muž. Pokud se prokáže nevina obou odsouzených, mohou teoreticky žádat odškodné.

Oba muži se znali od dětství ze sousedství. Schindler žil život normálního kluka, pak najednou přišli policisté s obviněním, že on a Čepura mají na svědomí přepadení pošťaček. I když Schindler od začátku tvrdil, že na místě nikdy nebyl, nebylo mu to nic platné. V rozhovoru pro Deník uvedl, že si myslí, že policie pachové stopy účelově připravila.

Schindlerovi bylo tenkrát 17 let. U soudu tvrdil, že nikoho nepřepadl. Čepura mu dokonce poslal omluvný dopis, že jeho jméno rovněž uvedl pod policejním nátlakem. „Schindlera jsem vlastně taky jako spolupachatele uvedl jen proto, že mi jeho jméno vnutili. Byla to jejich verze a mně už nic jiného nezbývalo,“ vzpomíná mladík. Neměl ale alibi – když ho policie po půl roce od přepadení zatkla, nemohl si vzpomenout, co tenkrát dělal.

Kauza už dva roky leží i u Evropského soudu pro lidská práva, dovolání Schindlerova advokáta totiž Nejvyšší soud zamítl. Právník je podle Deníku připraven za svého klienta bojovat i nadále, neboť vždy věřil v jeho nevinu. Schindler náhradu škody chtít bude – jak sám říká, z nevinného člověka udělali lupiče. Vše prý velmi těžce nesli jeho rodiče. Dnes poctivě pracuje, aby zaplatil škodu vzniklou poště, kterou ale způsobil někdo jiný. Jeho advokát Miloslav Černoch mluví i o tom, že budou trvat na potrestání policistů - protože podle něj porušili zákon.

Jaroslav Schindler pro brněnský Deník

„U soudu jsem si pořád myslel, že když jsem nic nespáchal, tak mě nemohou odsoudit. Ale dopadlo to opačně. Je to šílená bezmoc a já cítím křivdu ze všech stran. Od policistů, od státního zastupitelství a nakonec i od soudu. Nic jsem neudělal, a zavřeli mě. Ve vazbě, kde jsem byl pět měsíců, se mě všichni ptali, za co sedím. Jen říkejte vězňům, že jste vážně nic neudělal. Každý se na mě díval divně, protože devadesát devět procent lidí tam sedělo právem.“

Čepura před šesti lety spolu s Makedoncem Isenem Ililim přepadl ve Znojmě mladíka, v době, kdy se stala série přepadení doručovatelek, a to mu zřejmě bylo osudným. Teď má další starosti – jako bývalý vězeň nemohl dlouho sehnat práci, musí splácet asi dvě stě tisíc korun dluhů za soudní výlohy a škodu poště. Jeho přítelkyně navíc čeká dítě.

Předsedou senátu, který tehdy případ soudil, byl dnešní předseda znojemského okresního soudu Jaromír Kapinus. „Na ten případ si vzpomínám, nyní však nemohu říci, na základě jakých konkrétních důkazů je tehdy senát odsoudil, je to již více než pět let,“ řekl Deníku Kapinus. Podle něj navíc případ prošel všemi soudy od okresního až po ústavní, žádný neshledal pochybení.

  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1103/110237.jpg
  • Soudní spisy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1152/115134.jpg