Česko vyšle na Haiti dobrovolníky i peníze

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout dnes rozhodl o poskytnutí urgentní humanitární pomoci Haiti na odstraňování následků ničivého zemětřesení. Stejně tak na ostrov míří dobrovolníci z liberecké společnosti Hand for Help (HfH), aby pomohli statisícům postižených lidí. Pokud HfH získá na misi rychle peníze, odletí nejpozději v sobotu asi osmičlenná výprava i s kynology a se psy na vyhledávání zavalených lidí. V opačném případě pocestuje pravděpodobně za deset až 14 dní o něco větší tým zdravotníků s malou polní nemocnicí. Na Haiti už odjeli dva Češi s Lékaři bez hranic. Další české organizace dávají přednost práci přes partnery, kteří na místě působí dlouhodobě. Ve sbírkách vybrali už přes dva miliony korun.

Finanční příspěvek ministr schválil ve výši 5 milionů korun, bude věnován na obnovu zdrojů pitné vody prostřednictvím UNICEF, jenž na Haiti dlouhodobě působí právě v oblasti budování základní infrastruktury. „My jsme rozhodli o okamžitém možném řešení, to jest poskytnout peníze někomu, kdo tam již pracuje, kdo tam má zázemí,“ řekl ČT mluvčí ministerstva Jiří Beneš.

Armáda dává k dispozici dvě letadla

Reportáž Tomáše Vlacha a Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Pomoci je připravena i armáda, která má k dispozici dvě letadla. Čekají jen na pokyn. V pondělí bude Haiti také jedním z bodů na zasedání vlády. „Jsme připraveni tam poslat nejen finanční pomoc, ale samozřejmě i pomoc materiální. Případně po vyhodnocení situace i záchranářské týmy,“ dodal premiér Jan Fischer. Rozpočet ministerstva zahraničí na humanitární pomoc pro rok 2010 je 73 milionů. V loňském roce byla poskytnuta v celkové výši 85 milionů. 

Z Liberce vyrazí na Haiti dobrovolníci

„Výprava s kynology má smysl jenom tehdy, když odletí do soboty. Pak už by psi nacházeli pravděpodobně jenom mrtvá těla,“ dodal ředitel organizace Jaromír Dolanský. Věří, že by peníze mohl získat od soukromých sponzorů nebo od ministerstva zahraničí. Osmičlenná mise HfH s kynology, zdravotníky a s technikem by potřebovala nejvýše milion korun, na místě katastrofy by pracovala přibližně dva týdny.

Záchrannou misi by Dolanský vedl a počítá v ní ještě se třemi psy na vyhledávání zavalených lidí, s kynology, třemi zdravotníky a s technikem. Kdyby se ji nepodařilo do soboty vypravit, vytvořila by HfH o něco větší výpravu, složenou z lékařů a dalších zdravotníků. Na Haiti by postavila z dovezených dílů „skládací“ nemocnici.

Organizace Hand for Help

Pomáhala po zemětřeseních v Turecku, Íránu, Pákistánu a po tsunami na Srí Lance. V Pákistánu měla nemocnici z polyuretanu, velikou přibližně jako přízemní rodinný domek. Na Haiti počítá s postavením o něco větší nemocnice. Zůstala by tam tři až šest měsíců, členové mise by se střídali.