Velvyslancem v Izraeli bude náměstek Tomáš Pojar

Praha - Novým českým velvyslancem v Izraeli se stane první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Za agendu Evropské unie a vztahy s evropskými státy, které měl šestatřicetiletý Pojar dosud na starosti, bude nově odpovědný bývalý velvyslanec na Slovensku Vladimír Galuška. Ministr zahraničí Jan Kohout ho v pondělí jmenoval novým náměstkem pro evropské záležitosti.

Pojar zůstává do doby, než se ujme své nové funkce velvyslance v Izraeli, prvním náměstkem a bude nadále odpovídat za bezpečnostní a multilaterální problematiku, uvedl tiskový odbor. Pojar nahradí v Izraeli Michaela Žantovského, který se loni v říjnu stal velvyslancem v Británii.

Ministerstvo současně uvedlo, že ve funkci mluvčího a ředitele tiskového odboru skončil v úterý Milan Řepka, kterého nahradí jeho dosavadní zástupce Jiří Beneš. Galuška působí na ministerstvu zahraničí od roku 1990. Vystřídal přitom několik řídicích funkcí v ústředí ministerstva i na českých diplomatických misích v zahraničí. Například v letech 1997 až 2001 byl stálým představitelem ČR při OSN v New Yorku, od roku 2004 až 2009 pak zastával funkci českého velvyslance na Slovensku.

Rozhovor s Tomášem Pojarem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod