Ministr Kocáb bojuje proti homofobii na školách

Praha - Úřad vlády se zaměřil proti dalšímu typu extremismu, totiž proti homofobii. I když česká společnost patří k těm tolerantnějším, problém s homofobií, neboli nenávistným chováním vůči lidem s menšinovou intimní orientací, zůstává ve školách podle průzkumů stále problematickou otázkou. Hlavním cílem vládní iniciativy je vymýtit ze školních lavic slovní a fyzické útoky na osoby s odlišnou sexuální orientací. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb a jeho tým vypracovali příručku proti homofobii určenou pro pedagogy základních a středních škol.

„Ministr Kocáb, když v minulém roce nastoupil, tak představil boj s homofobií v rámci boje s extremismem a xenofobií jako jednu ze svých priorit,“ uvedla Lucie Otáhalová, vedoucí sekretariátu Rady vlády ČR. Příručce předcházelo několik na sobě nezávislých průzkumů. A výsledky byly znepokojivé.

Podle prvního průzkumu, který vznikl na půdě Univerzity Palackého v Olomouci, se více než polovina homosexuálů a bisexuálů setkala s nějakou formou diskriminace. 14% mužů a 7% žen dokonce uvedlo, že se stali kvůli své odlišné orientaci terčem fyzického útoku.

Z druhého průzkumu, který byl vypracován společností Člověk v tísni, vyplývá, že více než třetina chlapců a pětina dívek je přesvědčena, že homosexuálové by se na veřejnosti neměli líbat. Náctiletí nebyli vstřícní ani k orientaci svých politických zástupců: 36% chlapců a 14% dívek uvedlo, že by jim vadilo, kdyby starosta byl homosexuál.

Takové postoje by se díky příručce měly změnit. „Metodik prevence bude mít dnes příručku, kde bude mít popsáno, co je to homofobie, co dělat v případě, že je dítě šikanováno z důvodu odlišné sexuální orientace,“ vysvětluje Lucie Otáhalová.

Součástí příručky jsou i návody na psychologické hry a techniky, které by měli náctiletou veřejnost otevřít vůči lidem s odlišnou sexuální orientací.

  • Zkušenosti s diskriminací autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1359/135882.jpg
  • Názory náctiletých na homosexuály autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1359/135883.jpg