Pence začal vyšetřovat Úřad pro ochranu osobních údajů

Praha – Úřad pro ochranu osobních údajů začal prověřovat aktivistu Stanislava Pence. Tím, že loni zveřejnil na internetu databázi EZO, tedy jména lidí, o které se zajímala Státní bezpečnost, mohl porušit zákon na ochranu osobních údajů. Podle Pence jde ale o archiválii, na kterou se zákon nevztahuje.

Penc proto podal stížnost na inspektora Miloše Šnytra, který kontrolu minulý týden zahájil. Vadí mu, že nemá právo nahlížet do spisu. Úředníky dokonce obvinil, že je vede snaha zabránit zveřejňování pravdy o protiprávnosti komunistického režimu. „Úřad na ochranu osobních údajů nemá právo zasahovat do věcí, které vznikly z archiválie z činnosti Státní bezpečnosti. Takže je to jasný protiprávní akt, který se už podruhé opakuje,“ uvedl Penc.

Úřad proti databázi zasáhl už loni na podzim. Najatý provozovatel stránek je tehdy pod hrozbou desetimilionové pokuty zablokoval. Penc je ale v listopadu spustil znovu - na svou odpovědnost. Má v tom podporu některých historiků, kteří databázi stejně jako on považují za archivní materiál, na který se zákon o ochraně osobních údajů nevztahuje. Například historik Petr Blažek se domnívá, že pokud by tomu tak nebylo, nemohl by fungovat například Ústav pro studium totalitních režimů a řada dalších institucí jako Ústav pro soudobé dějiny by měla velké problémy.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Databáze EZO neboli evidence zájmových osob obsahuje 770 tisíc jmen lidí, o které se z různých důvodů zajímala Státní bezpečnost – jak agenty, tak nepřátele režimu. Databázi začala komunistická tajná policie budovat v polovině 80. let a spustit ji chtěla v roce 89. To už ale díky revoluci nestihla. Penc ji později získal od porevolučního ministra vnitra Jána Langoše.