V Praze se představil nástupce antonovů, letoun CASA

Praha - První z nových transportních letadel CASA C-295M pro českou armádu se dnes oficiálně představil na letišti v Praze-Kbelích. Ze Španělska, kde sídlí jeho výrobce, přiletěl už v neděli. Zbylé tři stroje z kontraktu za 3,5 miliardy korun vojáci obdrží do konce roku. Další letoun do Česka přiletí v dubnu, v té době se počítá s jejich ostrým nasazením, řekl dnes ministr obrany Martin Barták. Letadla CASA nahradí zastaralé antonovy, zvané Anduly, kterým brzy skončí životnost.

„Po více než dvaceti letech dostává armáda takto dokonalou techniku, která odpovídá všem parametrům, které jsou dnes požadovány, a také standardům NATO,“ řekl Barták. Letadla jsou podle něj určena především k tomu, aby Češi splnili úkoly vyplývající z mezinárodních dohod. Podle náčelníka Generálního štábu AČR Vlastimila Picka bude letoun využíván pro přepravu materiálu do Afghánistánu.

Přepravní kapacita letounu CASA pro českou armádu činí až 69 osob nebo 49 výsadkářů s plnou výzbrojí. Zároveň je možné letoun velmi rychle upravit pro leteckou přepravu, případně evakuaci zraněných a nemocných na nosítkách s odborným lékařským doprovodem. „Když to srovnáme s Andulou, můžeme říct, ža ta výkonost je dvojnásobná ve všech parametrech, v doletech, dvojnásobně menší spotřeba,“ uvedl velitel 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely Josef Bejdák.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Letouny, jejichž maximální dolet přesahuje 5500 kilometrů, jsou schopné operovat i z nezpevněných ploch a je možné je vybavit systémy doplňování paliva za letu. V přepravním prostoru je možné vézt náklad na paletách nebo s využitím kontejnerů o hmotnosti až 9,25 tuny. S nákladem šest tun činí taktický dolet letounu přibližně 4000 kilometrů.

Letadla CASA do ČR dodává konsorcium Airbus Military, které je filiálkou evropské skupiny pro obranu a letectví EADS. Součástí kontraktu je směna jednoho stroje za pět českých bitevníků L-159 z majetku armády. Ve smlouvě je zahrnuta i logistická podpora, operační vybavení a výcvik létajícího a technického personálu. Zakázka obsahuje také závazek firmy EADS realizovat offsetové programy průmyslové spolupráce v hodnotě nejméně 100 procent hodnoty kontraktu.

Armáda chce koupit i čtyři letouny C-130 Hercules

Česko by v průběhu letošního roku mohlo podepsat smlouvu na dodávku amerických transportních letadel C-130 Hercules. Uvedl to ministr obrany Martin Barták. Armáda by tak získala čtyři použité stroje. Dva by létaly a dva by posloužily jako zdroj náhradních dílů. Barták ale nechtěl komentovat finanční podrobnosti, uvedl jen, že jsou pro Česko výhodné.   

Zatím není jasné, kdy se podaří kontrakt uzavřít, původně to totiž mělo být na konci roku 2009. Vše podle ministra závisí na jednáních s Američany. Součástí budoucího kontraktu by kromě samotné dodávky letadel měl být například také výcvik českých pilotů u jejich amerických kolegů. O možnosti nákupu letadel Hercules mluvila už v září roku 2008 tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Taktický letoun CASA C-295M bude nově sloužit české armádě.
Zdroj: ČT24