Prezident Klaus jmenoval 50 nových soudců

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě 50 nových soudců a soudkyň. Dnešní akt byl výjimečný tím, že prezident poprvé jmenoval předsedkyni krajského soudu. Ivana Švehlová se ujme své funkce na středočeském soudu 1. února, kde nahradí Věr Miřackou. Předsedy krajských a vrchních soudů doposud jmenoval ministr spravedlnosti, na základě novely o soudech a soudcích má tuto pravomoc od října 2008 prezident.

Klaus na Pražském hradě uvedl, že během svého působení ve funkci prezidenta jmenoval už 628 soudců, rezignaci přitom přijal jen ve 230 případech. Dnes bylo jmenováno 27 můžů a 23 žen, největšího personálního posílení se dočká Obvodní soud pro Prahu 1. Z celkového počtu je 28 z řad justičních čekatelů a 11 z řad asistentů soudců. Zbylí kandidáti absolvovali jinou právní praxi, například v advokátních kancelářích.

Jmenováním 50 soudců tak prezident plně vyhověl návrhu ministryně
spravedlnosti, který v prosinci podpořila vláda. Zároveň ale uvedl, že
soudců stále přibývá a že doufá, že v nejbližší době žádná další jmenování
následovat nebudou. „Doufám, že se na tuto nesmírně zodpovědnou práci těšíte. Ale doufám a věřím také, že je ve vás trošku malá dušička. Jestli není, považoval bych to za špatné,“ řekl Klaus novým soudcům poté, co jim rozdal jmenovací dekrety.

Po dnešním jmenování vzrostl počet soudců v Česku na 3079, což je o 16 více, než představuje dlouhodobě plánovaný počet. Někteří z nově
jmenovaných soudců však začnou soudit až v průběhu příštích týdnů.
Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová uvedla, že tito muži a ženy
nahradí úbytek soudců, který nastal v loňském roce především z důvodu
vysokého věku.

Jmenování soudců je podle ústavy jednou z pravomocí hlavy státu, které vyžadují spolupodpis předsedy vlády či jiného člena kabinetu. Teprve poté může prezident nové soudce jmenovat. Klausův postup při jmenování soudců vzbudil pozornost v roce 2005, kdy prezident odmítl jmenovat tři desítky soudních čekatelů s odůvodněním, že je jim méně než 30 let. Jeho krok vyvolal kritiku ze strany ministerstva spravedlnosti i soudů a někteří neúspěšní čekatelé se dokonce obrátili na soudy.