Sokol doufá, že návrh na zrušení DS projde, Vandas se nebojí

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) v Brně začal projednávat vládní návrh na zrušení Dělnické strany (DS). Dělnickou stranu zastupuje u soudu její šéf Tomáš Vandas, vládu advokát Tomáš Sokol a zástupce ředitele odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Karel Bačkovský. Sokol připomněl, že strana se prezentuje protiústavními projevy, které zpochybňují práva obyvatel a menšin. Vandas kontroval tím, že Dělnická strana nepředstavuje žádné ohrožení demokracie. Krajně pravicové uskupení chtěla vláda soudně rozpustit už loni v březnu, ale nepovedlo se jí tehdy dokázat, že by strana byla napojena na extremistická hnutí a byla skutečným ohrožením demokracie. Jednání sledovala zaplněná soudní síň, před budovou soudu se shromáždilo asi deset příznivců Dělnické strany.

Sokol v úvodním slovu uvedl, že DS zpočátku zůstávala u agresivních verbálních výpadů. Později ale pořádala nebo se podílela na pouličních pochodech, které jsou podle Sokola „pokusem o cosi jako pogrom“. Při veřejných akcích došlo k bitkám s policií. Cílem DS je podle Sokola „polototalitní nebo totalitní stát“.

Vandas se nebojí, že by Dělnická strana u soudu prohrála. I kdyby, porážka by jí prý neublížila. Může prý pokračovat v činnosti pod jiným názvem. Spekuluje se také o tom, že by členové DS mohli přejit do Dělnické strany sociální spravedlnosti matky předsedy DS Hany Pavlíčkové. „To je strana, která změnila název a je to bývalý koaliční subjekt, se kterým DS kandidovala v krajských volbách roku 2008,“ informuje politolog Miroslav Mareš.

Úřednickou vládu Jana Fischera Vandas kritizoval kvůli členství některých členů v KSČ. „Bývalí členové KSČ chtějí stejnými mocenskými praktikami, které se nejspíš naučili na moskevských stážích, zlikvidovat opozici,“ uvedl Vandas.

Nikdy jsme se nepřihlásili k myšlenkám třetí říše, tvrdí Vandas

Po úvodním slovu obou stran přišlo na řadu dokazování. Probíraly se webové stránky Děnické strany a také její program. Soudce se například Tomáše Vandase ptal, do jaké míry odkazuje program Dělnické strany na myšlenky národního socialismu hitlerovského Německa. Soudce zmínil například termín „konečné řešení“. Podle Vandase se jedná o náhodu nebo tuto terminologii používají jednotliví členové strany. „Nikdy jsme se nepřilásili k myšlenkám Hitlerova Německa, nikdy jsme se nepřihlásili k myšlenkám třetí říše,“ uvedl Vandas. Tvrzení o uctívání Adolfa Hitlera označil za nestoudnou lež.

Program DS zahrnuje například zastavení přílivu imigrantů, obnovení trestu smrti a postavení pohlavních deviací mimo zákon. Podle Vandase strana nechce nikoho diskriminovat, neusiluje o násilné převzetí moci a nehlásí se k nacismu. Vláda naopak tvrdí, že strana je spjata s neonacisty a představuje nebezpečí pro demokratický režim. V tomto smyslu také předložila znalecký posudek, Vandas ale tvrdí, že není nezávislý, protože jej vypracoval bývalý pracovník ministerstva vnitra Michal Mazel. Soud Mazla vyslechne ve čtvrtek.

Dokazování trvalo do pěti hodin odpoledne. Líčení bude pokračovat v úterý a je naplánováno až do čtvrtka, kdy by mohl být vynesen verdikt. Líčení ale může být i odročeno.

Podle prvního rozhodnutí NSS je předpokladem k rozpuštění politické strany splnění několika podmínek. Zjištěné chování politické strany musí být protiprávní. Zároveň je třeba, aby bylo straně přičitatelné. Chování subjektu musí být dostatečně bezprostřední hrozbou pro demokratický právní stát. Zásah také musí být přiměřený sledovanému cíli. Podle vlády jsou všechny podmínky tentokrát splněny. Vláda doufá, že druhý pokus o zakázání Dělnické strany bude úspěšnější, soudu totiž předkládá mnohem rozsáhlejší podklady s desítkami důkazů a rozšířenou argumentací.

Jak bude probíhat jednání o zrušení Dělnické strany

Pondělí

  • V pondělí se soud bude věnovat programu a stanovám strany

Úterý

  • spojitost strany s Národním odporem a dalšími extremistickými organizacemi

Středa

  • veřejné akce strany

Čtvrtek

  • výslech svědků


DS podle vládního návrhu cíleně vyvolává napětí ve společnosti, soustavně uráží menšiny a bezprostředně ohrožuje demokracii. Její rozpuštění je podle vlády nezbytné i přesto, že strana zatím nemá velkou voličskou podporu.

Řidič pražské tramvaje číslo 2 si, zřejmě jako vyjádření podpory, dnes umístil přes celé čelní sklo tramvaje šálu s nápisem Dělnická strana. Dopravní podnik se od toho distancuje. Řidiči hrozí ztráta zaměstnání.


Dělnická strana tvrdí, že návrh na rozpuštění je účelový a nepravdivý. Vládě se prý nepodařilo prokázat svá tvrzení o spojitosti strany s neonacisty a její nebezpečnosti pro demokracii. Podle Dělnické strany by měl NSS návrh znovu zamítnout. Vandas ale tvrdí, že ani porážka by straně neublížila. Může prý pokračovat v činnosti pod jiným názvem.