Sníh v Praze láme rekordy, část musí do Vltavy

Praha - Sněhová pokrývka byla v Praze rekordně bohatá. Ve Kbelích je nejvíce sněhu od roku 1979, meteorologové ho tam naměřili 38 centimetrů. To je o pět centimetrů více než před 31 lety. Dopoledne přibylo v hlavním městě až deset centimetrů nového sněhu, přičemž jeho množství se v jednotlivých částech Prahy liší. Na Ruzyni je 25 centimetrů, v Libuši 29 centimetrů. Zatímco v roce 1993 v metropoli bylo 25 až 35 centimetrů, nyní to je v průměru od 25 do 38 centimetrů. Sníh není v úzkých ulicích centra kam odhrnovat, a tak jej silničáři začali odvážet do Vltavy.

Neustále přibývající sníh přidělával vrásky pražským silničářům, dopravcům i řidičům. Potíže měla od rána především MHD, cestující v autobusech i tramvajích museli počítat se zpožděním až několik desítek minut. Jízdní řád nedodržovaly ani příměstké vlakové spoje. Na méně frekventovaných silnicích leží vrstva sněhu, chodci se zase brodili závějemi.

Sníh v Praze zkomplikoval i odvoz odpadu. Kontejnery a popelnice zůstaly uvězněné v závějích, navíc byly vedlejší silnice jen obtížně průjezdné. Pražské služby proto najaly brigádníky, kteří sníh od kontejnerů odklízeli. I tak ale z některých míst odjížděly popelářské vozy prázdné. Mluvčí Pražských služeb Miroslava Egererová odhaduje, že se v průměru nepodaří vyvézt asi 80 kontejnerů či popelnic denně. 

Kvůli počasí vázlo i zásobování - nákladní auta i dodávky se raději vyhýbaly vedlejším silnicím, přesto se řidiči museli omlouvat zákazníkům za zpoždění. Sněhové závěje naopak celkem zvládlo ruzyňské letiště, úklid celé letišní plochy probíhá v 30minutových intervalech. „Samozřejmě docházelo k určitým zpožděním hlavně na příletech, ale to bylo způsobeno celkovým špatným počasím v Evropě,“ vysvětluje mluvčí letiště Michaela Lagronová.

Na Petříně snowboardy, na Vinohradech běžkaři 

Někteří Pražané se ale ze sněhu radují, o víkendu vytáhli sáňky, boby i lyže. Běžkovalo se například na Jižním Městě, Bílé hoře i v Letenských sadech. Desítkami běžkařů a sáňkařů ožil také Krčský les. Na Petříně byli vidět i lidé na snowboardech. Běžkaři se v pondělí ráno proháněli i po Vinohradech.

Po internetu o víkendu kolovaly výzvy k nočnímu sjezdu Václavského náměstí na lyžích. „Vozovka i chodníky jsou sice i v noci soleny, ale střední pás je kvůli zeleni i v té dlážděné části, která k zeleni přiléhá, neodklizen a neposypán,“ doporučoval vhodnou trasu jeden z lyžařů. Podle něj je nejvhodnější dobou ke sjezdu třetí hodina ranní.

Jak se zbavit sněhu? Naházet do Vltavy!

Praha začala dnes odpoledne odvážet sníh z centra do Vltavy. Chce tím zajistit průjezdnost silnic pro záchranáře, bezpečnostní složky i zásobování. Sníh se bude do Vltavy házet z náplavky u nemocnice Na Františku, kam jej budou odvážet zaměstnanci Technické správy komunikací především z ulice Na Příkopě, Národní třídy, Václavského a Staroměstského náměstí, Celetné, Klárova a lokality v okolí úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše. Zatím stihlo šest nákladních vozů z centra na náplavku přivézt několik desítek tun sněhu.

Náplavka Na Františku je tradičním místem, odkud se sníh do Vltavy shazuje. V posledních letech to ale nebylo potřeba, v metropoli totiž nenapadlo tolik sněhu. Letos ale naopak zřejmě nebude stačit, zítra proto budou pracovníci magistrátu vybírat další vhodnou náplavku pro shazování sněhu. Zítra ráno také začne odklízet sníh z pražských ulic asi 700 brigádníků, půjde především o zaměstnance Dopravního podniku, Technické správy komunikací, městské policie i pražského magistrátu.