Stát rozšiřuje seznam očkovaných proti prasečí chřipce, lidé ale nemají zájem

Praha – Do Česka tento týden dorazí dalších 70 tisíc vakcín proti prasečí chřipce. Vláda dnes rozhodne, kdo je dostane. Zřejmě to budou další skupiny lidí se zdravotními riziky, zdravotníci, ale i další profese. Češi však o očkování příliš zájem nejeví. Tento způsob ochrany si totiž zatím zvolila jen čtvrtina lidí, kteří mají na vakcínu nárok.

Seznam těch, kterým stát uhradí očkovací dávku proti prasečí chřipce, se rozšiřuje. Vybraní lékaři a zdravotníci, policisté, vojáci a hasiči. Postupně i železničáři, zaměstnanci pošty nebo vězeňské služby. Na řadu už přicházejí i pacienti s méně závažnými chronickými nemocemi. A dávek je stále dost, hodně těch, kteří na očkování mají nárok, totiž injekci odmítlo.

V zahraničí jsou již vyočkovány desítky milionů dávek, my jsme na desítkách tisíc. Očkování má stále smysl, neboť s velkou pravděpodobností zde virus bude cirkulovat řadu dalších měsíců a stále se setkáváme s velmi závažnými průběhy onemocnění, včetně úmrtí," uvedl Roman Primula, předseda České vakcinologické společnosti.

Nové vakcíny proti prasečí chřipce míří do Česka (zdroj: ČT24)

Stát v srpnu objednal milion vakcín proti prasečí chřipce za 220 milionů. Očkovat se začalo 23. listopadu. Zájem ale má jen asi čtvrtina z těch, kteří mají na vakcínu nárok. Podobné je to třeba ve Francii, vláda tam kvůli nízkému zájmu obyvatel ruší objednávky desítek milionů vakcín. V Česku podle ministerstva žádné přebytky nehrozí. Celkem by mělo být naočkováno 10 % populace.