Mateřská poklesla od Nového roku až o 4500 korun

Praha – Výše mateřské dovolené po Novém roce patří v posledních dnech mezi nejvíce diskutovaná témata. Premiér Fischer trvá spolu s vládou na jejím dočasném snížení, levicové strany jsou ale spolu s lidovci proti. Oproti loňskému roku se totiž peněžitá pomoc v mateřství citelně snížila. Změna se dotkla 130 tisíc rodin, které měsíčně mohou přijít o tisíce korun. Ve srovnání s okolními státy posunulo protikrizové opatření Česko na jednu z nejnižších příček. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánky Filipové by se snížení mateřské mělo týkat pouze tohoto roku.

Od roku 2010 se snížila nejen sazba mateřské dovolené ze 70 na 60 procent, ale ze 100 na 90 procent poklesl i denní vyměřovací základ, ze kterého se počítá. „Je to docela citelná částka v rodinném rozpočtu… Za dobu šesti let, co pracuji, jsem odvedla dost peněz do státní kasy na sociální pojištění, a tak bych teď chtěla také něco zpátky,“ řekla ČT Anna Šmejkalová, která je ve čtvrtém měsíci těhotenství.

Nejvíce ale změnu pocítí matky, které otěhotněly ještě před změnou výše mateřské. „Člověk se na něco nastaví, připraví si vlastní rozpočet a najednou má o 4 500 tisíc korun míň,“ uvedla matka 14denní Elišky Lucie Bakrlíková. Při hrubé mzdě například 20 tisíc korun měsíčně klesla mateřská o 3 150 korun. Nejvíc lze přitom přijít o čtyři a půl tisíce korun. Kolik kdo bude podle nové změny brát, lze zjistit pomocí speciální kalkulačky na internetových stránkách ministerstva.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Ve srovnání s okolními zeměmi na tom s vyplácením mateřské Česká republika není zrovna nejlépe. Rodiče sice v jiných zemích zůstávají doma kratší dobu, ale dostanou mnohem víc peněz. „Potřebujeme skutečnou koncepci rodičovské a mateřské dovolené, protože jinak budeme u toho, že každá vláda a strana to bude každý rok měnit,“ domnívá se socioložka z Gender Studies Linda Sokačová.

Výše mateřské v roce 2009 a 2010
Zdroj: ČT24