Poslanec ČSSD Kosta Dimitrov přestupuje k zemanovcům

Praha – Strana práv občanů bývalého premiéra Miloše Zemana má prvního přeběhlíka. Z ČSSD totiž vystoupil poslanec Kosta Dimitrov a podal přihlášku právě do Zemanovy strany. Je prý připraven za ni kandidovat i ve sněmovních volbách, pokud takovou nabídku dostane. Dimitrov je prvním poslancem ČSSD, který k Zemanovi přeběhl, své rozhodnutí zdůvodnil vývojem v sociální demokracii v posledních letech.

Nelíbí se mu totiž, že je spojován s možnými machinacemi se členskou základnou na Praze 11, a nesouhlasí ani se zařazením poslankyně Olgy Zubové na pražskou kandidátku ČSSD. Zubová byla do sněmovny zvolena za Stranu zelených, poslanecký klub ale později opustila a ČSSD pomohla vyslovit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Při volbách do Evropského parlamentu pak byla tváří Demokratické strany zelených, která ale zaznamenala jen mizivou podporu. 

Dimitrov je přesvědčen, že po odchodu Zemana z aktivní politiky se ČSSD začala měnit ve stranu silně ovlivňovanou politickými a ekonomickými podnikavci a jejich zájmovými skupinami, pro které je stranická legitimace prostředkem k uspokojování výhradně vlastních zájmů. Proto uvítal založení SPO, kterou považuje za naději pro občany, kteří se cítí být podvedeni politikou nynějších parlamentních stran.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že mu Dimitrov tuto informaci prostřednictvím SMS zprávy potvrdil, ale žádné důvody svého rozhodnutí neuvedl. „Já musím říct, že poslanec Dimitrov patřil ty čtyři roky k loajálním členům poslaneckého klubu a hlasoval v souladu se závěry poslaneckého klubu,“ podotkl Sobotka.

ČSSD vrací úder, v Ústeckém kraji si zaplatila inzeráty

Sociální demokracie si objednala inzerát, který napadá kandidaturu Miloše Zemana v Ústeckém kraji. Inzerát ho obviňuje z podpory Mirka Topolánka, za Stranou práv občanů prý navíc stojí přeběhlíci. Sociální demokraté se Zemana také ptají, zda kromě „neuhasitelné touhy po pomstě“ má ke kandidatuře nějaký jiný důvod.

Podle mluvčího SPO Eduarda Zemana prý inzeráty a rychlost, s jakou se
objevily, svědčí o tom, že se někdo v Ústeckém kraji kandidatury Miloše
Zemana vážně obává. Za sociální demokraty tam bude jako krajský lídr
kandidovat jejich předseda Jiří Paroubek.