Vaškůj a Šmiřák se pokusili uplatit sekretářku Čunka

Přerov - Přerovský okresní soud dnes potvrdil, že se dva muži pokusili uplatit Marcelu Urbanovou, někdejší sekretářku expředsedy lidovců Jiřího Čunka a klíčovou svědkyni v jeho údajné korupční kauze. Petru Šmiřákovi ze Vsetína uložil soud trest 15 měsíců vězení. Vinen je podle soudu i Roman Vaškůj, ale protože je již odsouzený za daňové úniky za 7,5 roku vězení, trest mu soud nezvýšil. Vaškůj je ovšem nezvěstný a je stíhán jako uprchlý. Rozsudek není pravomocný.

Oba muži se podle soudu pokusili Urbanovou přesvědčit, aby vzala zpět svou
výpověď, podle které přijal Jiří Čunek v roce 2002 ještě jako starosta Vsetína půlmilionový úplatek od firmy H&B Real. Právě na základě jejího tvrzení jej totiž policie obvinila. Za to, že Urbanová podepíše čestné prohlášení, jí měli nabízet peníze i další výhody a přinesli jí rovněž Čunkův omluvný dopis s jeho údajným podpisem. Urbanová to ale ohlásila policii.

Vaškůj před policií stále prchá

Roman Vaškůj se dnešního líčení opět osobně neúčastnil. Zlínský podnikatel, jenž byl už loni v květnu pravomocně odsouzen k 7,5 letům vězení za daňové úniky při obchodování s palivy, je totiž stále na útěku a podle svého obhájce Michaela Bartončíka se pravděpodobně zdržuje v zahraničí. S právníkem prý v současné době komunikuje jen prostřednictvím elektronické pošty. Několikrát odsouzený Šmiřák si nyní naopak předchozí trestnou činnost odpykává za mřížemi.