Změna zákona řeší týrání zvířat

Karlovarsko – Zvíře už není od nového roku úředně pouze věcí, ale živou bytostí. Za změnou je nový trestní zákon, který od ledna zavádí přísnější tresty za týrání, ale i za špatnou péči. Ochránci zvířat a veterináři jsou spokojeni, bylo to podle nich nezbytně potřeba. Pracovníci záchranných stanic říkají, že obzvlášť v zimě počet týraných zvířat roste. Účelem zákona je chránit zvířata, jež jsou živými tvory schopnými pociťovat bolest a utrpení, před týráním, poškozováním jejich zdraví a jejich usmrcením bez důvodu, pokud byly způsobeny, byť i z nedbalosti, člověkem.

Jeden z nejhorších případů řešili ochránci zvířat před Vánocemi. U Teplé na Karlovarsku našli uvázanou fenu, která porodila 16 štěňat a většina z nich uhynula. V mrazech bez potravy a vody zůstali uvázaní na řetězu i další dva psi na Chebsku. „Dalším psem je rotvajler. Byl týraný bitím a údajně ho i napichovali na vidle,“ uvedla provozovatelka útulku pro psy v Chebu Marie Lokingová.

Za podobné činy dosud majitelé většinou platili pokuty jako za pouhý přestupek, v závažných případech mohli dostat maximálně rok vězení. Podle nového trestního zákona už ale mají úřady možnost trestat i zanedbání péče o zvíře. Za týrání hrozí až tři roky. „Zcela nově je postiženo trestem odnětí svobody až na 5 let utýrání většího počtu zvířat,“ doplnila mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR Jitka Zinke a Karel Bobál ze Záchranné stanice zvířat Tachov zdůraznil: „Myslím, že zákon už měl vyjít dávno. Lidé, kteří týrají zvířata, by měli být opravdu potrestaní.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Zvířata v zuboženém stavu se většinou objeví náhodně nebo je úřadům nahlásí všímaví sousedé. „Na místě posoudí situaci inspektor. V případě, že už se jedná o trestný čin, podá trestní oznámení,“ vysvětlila ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková. Naprostá většina týraných nebo zraněných zvířat končí v útulcích nebo záchranných stanicích. Z jedné takové ve Studánce u Tachova vyjíždějí k případům týrání v západních Čechách v průměru každý týden. „Majitelé nám většinou řeknou, že nemají na krmení, že to nezvládají,“ dodal Karel Bobál.

Mezi nejčastěji týraná zvířata patří psi a koně, výjimkou pak nejsou ani ovce nebo krávy.

Prasata
Zdroj: ČT24