Výbuch v gumárně: dva mrtví, 15 zraněných

Rudník - V továrně gumáren Avon Automotive v Rudníku na Trutnovsku dnes ráno vybuchly dvě akumulační nádrže na stlačenou páru. Neštěstí nepřežila 33letá žena, která zemřela na místě, další muž pak podlehl svým zraněním v nemocnici. Dva lidé jsou těžce zraněni a třináct lidí utrpělo zranění lehká. Původní informace hovořily o výbuchu v kotelně. Na místě zasahovaly desítky hasičů včetně psovodů. Pod troskami nikoho neobjevili. Škody půjdou do milionů korun. Okolí továrny policie uzavřela. V obci nešla elektřina, dodávky se ale podařilo obnovit, a tak děti budou moci jít zítra do školy.

„Pro obec je to velká tragédie,“ řekla ČT starostka Rudníku Ivana Pavlíková. Neštěstí takového rozsahu se podle ní v posledních letech v obci neodehrálo.

Při výbuchu se zřítila střecha a část nevyužívaného objektu, kde se nachází laboratoř a kancelář. Tlaková vlna od výbuchu převrátila kamion parkující vedle kotelny, ten pak vedle stojící ženu usmrtil.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zranění lidé jsou podle hasičů z objektu kotelny a dalších provozů firmy. Od létajícího skla utrpěli popáleniny, dále mnohočetná poranění například břicha, hrudníku či pánve. Dva těžce zraněné záchranáři převezli sanitkou a vrtulníkem do fakultní nemocnice v Hradci Králové - jeden z nich svému zranění podlehl. Druhý byl s popáleninami na třiceti procentech těla převezen do pražské vinohradské nemocnice. Třetí těžce zraněný je na oddělení ARO v nemocnici v Jilemnici. Lehce zraněné přijaly nemocnice ve Vrchlabí a v Trutnově.

Poškozený objekt vypadá jako po zásahu granátem a je z velké části zdemolován. Okolní budovy mají vytlučená okna a strhané okapy. Tlaková vlna po areálu továrny rozmetala palety a přepravky. Kusy plechů ze střech odnesla desítky metrů od místa exploze. Některé trosky skončily až v nedalekém lese. Desítky metrů daleko odletěla i jedna z nádrží. Odklízecí práce proto ještě nejsou u konce.

Škody podle policie půjdou do milionů korun. Proč k explozi došlo, se zatím neví. Je možná technická závada i něčí pochybení. Naštěstí neunikly žádné nebezpečné látky, zdraví ani životy obyvatel Rudníku nejsou ohroženy.

Avon Automotive vyrábí součástky pro automobilový průmysl, zejména různé hadice. Firma vyrábí i další pryžové díly. Majetkově je součástí skupiny Avon Automotive, kterou většinově ovládá americká investiční společnost Crystal Capital, uvádí výroční zpráva firmy za rok 2008. V roce 2008 firma utržila 562 milionů korun a vykázala ztrátu 106 milionů korun. Předloni v ní pracovalo přes 400 lidí, což z ní činilo jednoho z významných zaměstnavatelů v regionu. Většina ze zaměstnanců je z Rudníka. Zatím není jasné, jestli a jak bude výroba pokračovat. Starostka sehnala přes integrovaný záchranný systém topidla do hal a kanceláří, aby mohly provizorně fungovat.

Původně firma Avon v Rudníku vznikla v roce 1993 jako společný podnik britské Avon Rubber a české společnosti Rubena Náchod. Britové měli podíl 65 procent a později zbývající podíl od Rubeny odkoupili. Později se firma stala součástí uskupení ovládaného Američany.

Výběr výbuchů v průmyslových objektech s oběťmi na životech v posledních deseti letech:

  • 20. dubna 2000 - Při explozi hexogenu zahynuli v areálu podniku Lybar Velvěty na Teplicku dva lidé.
  • 3. května 2000 - V soukromém lihovaru ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku při svařování víka zásobníku vybuchly nahromaděné páry lihu. Jeden pracovník zahynul.
  • 8. srpna 2001 - Exploze výbušniny zabila pracovníka vsetínské zbrojovky Austin Detonator. Ve firmě vybuchl tricinát olova.
  • 19. června 2002 - Při výbuchu ve sklárnách Železnobrodské sklo v Železném Brodě na Jablonecku zahynul jeden člověk.
  • 13. ledna 2003 - Při výbuchu ve zbrojovce Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku zahynul jeden člověk. Pracovníci čerpali vodu z jímky v opuštěném objektu bývalé výrobny rtuti, jejíž zbytky způsobily explozi.
  • 2. února 2006 - Při výbuchu výparů ze sudu s lepidlem na staveništi v Praze 6 utrpěl jeden pracovník těžká zranění, kterým po převozu do nemocnice podlehl. Řezal uhlovou bruskou sudy od lepidla a při tom vybuchly unikající výpary ze sudu.
  • 12. dubna 2006 - Po explozi v areálu vysokých pecí v Ostravě-Kunčicích začal hořet i jeřáb. Létající zbytky žhavého železa a strusky zasáhly kabinu a v ní sedícího muže. Muž utrpěl popáleniny na 60 procentech těla a později zemřel.
  • 12. prosince 2006 - Při výbuchu průmyslové prádelny v Nejdku na Karlovarsku zahynula jedna žena. V objektu explodovalo zařízení na výrobu páry.
  • 23. května 2008 - Při explozi metanu přišel o život pracovník čističky odpadních vod v Roztokách u Prahy. Tragédie se odehrála při svařování v areálu provozovny.
  • 9. dubna 2009 - Při výbuchu v areálu koksárny v Ostravě zemřeli dva muži. Zřejmě explodoval čpavkovod, na který dělníci montovali izolaci.