Vakcína proti pneumokokovi zdarma – ale jen pro někoho

Praha – Vakcína proti pneumokokovi, viru, který dokáže zabít během několika hodin, je od Nového roku v Česku zadarmo. Má to ale malý háček - na vakcínu hrazenou zdravotními pojišťovnami mají nárok jen děti narozené po 1. srpnu 2009 a navíc u nich očkování ještě ani nezačalo. Za to, aby bezplatnou vakcínu dostaly i ostatní děti, nyní bojují lékaři.

Zpočátku vypadá neškodně – jako běžná viróza. Dokáže ale zabít během několika hodin. Způsobuje zápaly plic, záněty středního ucha nebo mozkových blan. „V minulosti jsme měli invazivních pneumokokových infekcí relativně hodně, 16 na 100 tisíc obyvatel,“ upozornil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Nebezpečí pneumokokových infekcí si uvědomuje už celá řada států a vlád. Plošně se proti tomuto zákeřnému onemocnění očkuje už ve 40 zemích. Česko mezi nimi zatím není, zda nechají své potomky naočkovat, je plně na vůli rodičů. Od nového roku jim s tím pomáhají pojišťovny, na třech dávkách vakcíny a přeočkování tak rodiče ušetří 3 800 korun. „Máme informace od pediatrů, že zájem je značný,“ informovala mluvčí zdravotní pojišťovny Média Blanka Kramolišová.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Podmínky pro nárok na bezplatnou vakcínu jsou však přísné. Dítě musí být narozeno až po 1. srpnu 2009 a doposud nesmělo dostat ani jedinou dávku. Špatně to prý není, i když lékaři by uvítali kompenzace výdajů pro všechny děti. „Oni si počínali správně, vědomi si priority té vakcinace,“ tvrdí předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová.

Povinně se proti pneumokokům očkují jen některé rizikové skupiny, a to až do pěti let věku dítěte. Spadají do nich například děti s porodní hmotností menší než 1500 gramů nebo děti s vážnými vrozenými poruchami imunity. V Česku se zatím očkuje vakcínou proti sedmi nejzávažnějším pneumokokům, do ordinací už míří i nová vakcína proti deseti druhům a během roku se na trhu objeví i injekce proti třinácti druhům bakterie.

Vydáno pod