Učitelé se nyní mohou dále vzdělávat zadarmo a přes web

Praha - Zadarmo a bez dojíždění se od začátku roku mohou vzdělávat učitelé. Výzkumný ústav pedagogický jim nabídl z evropských peněz připravených 15 tzv. e-learningových kurzů, které mohou absolvovat prostřednictvím webu. „Je jedno odkud, jestli to bude z domova nebo ze školy v době, kdy bude mít čas. To je právě výhoda e-learningu, že si studium řídí sám,“ říká Daniela Růžičková z Výzkumného ústavu pedagogického. Zatím bylo vzdělávaní učitelů problematické. Ze zákona na ně mají 12 dnů v roce. Jenže stojí tisíce korun z vlastních kapes nebo z konta školy a znamená dojíždění a někdy i naštvané kolegy, kteří musejí suplovat.

„Zatěžuje to samozřejmě chod školy, protože se musí nahradit hodiny ve výuce. A hlavně to zatěžuje školu finančně,“ potvrzuje ředitel ZŠ Martin Střelec.

Nové kurzy obsahují on-line videopřednášky, studijní materiály, úkoly a testy. I konzultace se spolužáky a lektory je elektronická. „Můžu nechat vyškolit velkou část sboru, prakticky všechny, co jsou gramotní přes počítač e-learningové školení zvládnout. Což při standardním školení není možné,“ chválí kurzy ředitel Střelec.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Na jeden počítač ve škole připadají průměrně tři učitelé

Jenže čeští učitelé nejsou podle průzkumů v práci s počítači příliš zdatní a nemají k nim ani dostatečný přístup. „Na jeden počítač ve škole připadají tři učitelé průměrně. Tedy počítačů, které jsou k dispozici učitelům, je relativně málo,“ připouští mluvčí České školní inspekce Libor Vacek.

E-learningové kurzy budou probíhat do roku 2011. Výzkumný ústav pedagogický předpokládá, že ho v první fázi absolvuje 500 učitelů.