Policie na jihu Čech už druhý den pátrá po mladém Rakušanovi

České Budějovice - Jihočeští policisté stále pátrají po mladém Rakušanovi, který byl naposledy viděn v pátek na Českobudějovicku. Šestadvacetiletý mentálně postižený mladík neumí číst ani psát a nerozumí česky. Muž se zřejmě pokusil sám dostat domů do Lince. Tam ani u příbuzných ale zatím není. Stefan Retschitzegger jel s rodiči autem z Prahy a při zastávce u Dynína rodičům utekl v pátek kolem čtvrté hodiny odpolední. Celou noc po něm jeho příbuzní pátrali sami, až ráno se obrátili na policii.

Prvního důležitého svědka už policie má. Rakušan se velmi pravděpodobně vyptával na železniční zastávce v Dyníně na cestu domů. Odtud ale odešel pěšky. O pomoc byli požádáni i policisté v místě bydliště pohřešovaného muže u rakouského Lince. Vzhledem k počasí by muž mohl být v ohrožení života.

Případ poukázal na problém v pátrání po pohřešovaných lidech. Čeští policisté čekají na fotografii Rakušana déle než 32 hodin. „Při pátrání po českém občanovi samozřejmě policie použije fotografie ze všech evidencí, takže jsme schopni takové případy řešit během několika minut,“ vysvětluje Jiří Matzner, mluvčí Jihočeského ředitelství PČR.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Popis pohřešovaného

Šestadvacetiletý Stefan Retschitzegger je vysoký asi 185 centimetrů, má středně dlouhé světlé vlasy. Na sobě měl černobíle kostkovanou bundu a černé rifle. Naposledy byl spatřen v pátek v 18:30 mezi Dynínem a Českými Budějovicemi.