Topolánek a Paroubek se shodli na boji s korupcí a na tom, že se neshodnou

Praha – V dnešních Otázkách Václava Moravce se sešli dva velcí rivalové – předseda ODS Mirek Topolánek a jeho protějšek z ČSSD Jiří Paroubek. Vzájemnou shodu hledají jen těžko, přesto existují témata, ve kterých jsou jejich názory totožné. Shodli se například na tom, že je potřeba bojovat proti korupci či připravit důchodovou reformu. Jasno mají oba také v tom, že do květnových voleb nebude žádná reforma volebního systému. Na jejích mantinelech se totiž nedokážou dohodnout.

Oba rivalové jsou připraveni jednat o protikorupčním balíčku, na kterém pracuje Fischerova vláda. Shodují se v tom, že nejdůležitějším bodem v boji proti korupci je zjednodušení systému státního přerozdělování. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) by podle nich měl mít rovněž pravomoci na úrovni obcí a krajů. „Musí se zjednodušit celý systém. Topolánkova věta číslo jedna: Míra korupce je přímo úměrná množství přerozdělování státních peněz a počtu razítek po cestě,“ podtrhl předseda ODS. „To, co říká pan předseda, role NKÚ, zprůhlednění, to jsou prostě kroky správným směrem,“ přisvědčil Paroubek.

Už se ale příliš neshodnou na zavedení agenta provokatéra, které by mělo být v chystaném balíčku rovněž obsaženo. Zatímco Paroubkovi by nevadil, pokud by zabránil bujení korupce, Topolánkovi se jeho zavedení příliš nezamlouvá.

Bez důchodové reformy to nepůjde

Pracovat se podle lídrů obou nejsilnějších stran musí také na přípravě důchodové reformy. Pro Topolánka to bude v případě vítězství jeho strany ve volbách jedna z priorit hned vedle boje s hospodářskou krizí. Paroubkova strategie je opačná. „V tuhle chvíli se domnívám, že je potřeba věnovat se krizi, a pokud jde o otázku důchodů, tak jak krize odezní, budeme to řešit,“ míní.

Kvůli reformě penzí se však ani jeden z rivalů nechce pouštět do odprodeje akcií polostátního energetického gigantu ČEZ, živit ji chtějí spíše z dividend, které státu z podílu v této společnosti plynou. „My se musíme rozhodnout v čase, jestli chceme ČEZ brabčit a rozkládat pomocí dividend, a nebo jít cestou navyšování ceny akcií. Já myslím, že je možná jen jedna filozofie, já se přikláním k té dividendové,“ uvedl Topolánek.

Volební systém zůstane beze změny

To, co oba lídry pálí, jsou nyní také volby. Ani jednomu se současný volební systém, který Českou republiku před necelými čtyřmi lety přivedl do patové situace, nezamlouvá. Na reformě, která by pomohla jeho nedostatky odstranit, se však nedokáží shodnout. Paroubkovi by se zamlouvalo především vyrovnání počtu voličů na jeden mandát, kterého by chtěl dosáhnout zvýšením počtu volebních okrsků. „Osobně bych dával přednost nějakým 18, 20 volebním krajům,“ konstatoval. V současnosti se Česko dělí do 14 okrsků.

Topolánek se ovšem této úpravy bojí, protože by to podle jeho názoru vytlačilo z Parlamentu malé strany. Cestu proto vidí jinde. „My jsme navrhli určitý kompromis, který levice v Poslanecké sněmovně odmítla, to je vyhovět jak větší poměrnosti systému a spravedlnosti počtu voličů na mandát, tak bonusu pro vítěze, abychom od roku 1996, to znamená po čtrnácti letech, měli v podstatě vůbec šanci, že strana, která vyhraje volby, může realizovat svůj program a sestavovat nejlépe dvoukoaliční, nikoliv tříkoaliční vládu,“ podotkl.

Topolánek rovněž zdůraznil, že po volbách v žádném případě nehodlá vládnout ve velké koalici s ČSSD hlavně kvůli neshodám v bezpečnostní a zahraniční politice. Ke slovu se tak dostanou malé strany, které Topolánek považuje za jediné koaliční partnery, kteří by připadali v úvahu.

Vzájemný vztah Paroubka a Topolánka očima obou rivalů

Mirek Topolánek:

„Určitě nás spojují děti, oba jsme si pořídili v pokročilém věku malé děti.“

Jiří Paroubek:

„Já si myslím, že ten vztah dvou lídrů nejsilnějších stran není jednoduchý. Když se na něčem dohodneme, tak část médií z toho udělá to, že připravujeme velkou koalici. Když se nedohodneme, tak se z toho udělá, že se spolu nedokážeme domluvit. Ta pravda je někde mezi tím.“

  • Předseda ODS Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1335/133452.jpg
  • Předseda ČSSD Jiří Paroubek hostem Otázek Václava Moravce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1335/133450.jpg