Dočká se Česko regulace lobbingu? Napoví pondělí

Praha – V pondělí začne další kolo politické diskuse o tom, zda by měl být v Česku regulován lobbing. Vláda totiž dostane na stůl zákon o lobbingu, který tentokrát sepsali zástupci sociální demokracie, komunistů, zelených a někteří nezařazení poslanci. ČSSD se pokusila podobnou normu prosadit už loni v září, tehdy ale ve sněmovně neuspěla.

Zákon o lobbingu má dát jasná pravidla hry nejen lobbistům, ale i poslancům, senátorům a dalším státním úředníkům. Zavádí například povinné registrace, hlášení svých schůzek a hrozbu pokut. „Tento zákon by měl umožnit, aby veřejnost věděla, s kým se politici stýkají, kdo se snaží ovlivnit jejich chování a rozhodování,“ vysvětlil poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Sociální demokraté přizvali do hry komunisty a zelené

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté zkusili regulaci lobbingu, tedy ovlivňování zákonodárců ve svůj nebo cizí prospěch, prosadit už loni. Setkali se ale s neúspěchem. Nyní zákon přepsali a sehnali si pro něj podporu dalších stran, konkrétně komunistů a zelených.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

„Tento záměr zákona je jiný… Je to určitě první reálný pokus o regulaci lobbingu.“

Lobbisté by se podle zákona museli registrovat na ministerstvu vnitra a také oznamovat, koho se snažili ovlivnit. Jasněji je také řečeno, kdo se vlastně pod pojmem lobbista skrývá. Podle sociálních demokratů je jím člověk, který se aspoň třikrát za čtvrt roku pokusí ovlivnit názor někoho z politiků nebo státních úředníků. Také jim přináší zákon nové povinnosti.

Zákonodárci by své konzultace s lobbisty měli hlásit příslušnému mandátovému a imunitnímu výboru. Státní úředníci pak na ministerstvu vnitra. „V případě lobbistů, kteří nebudou informovat například o proběhnuvší schůzce, hrozí pokuta do milionu korun či zákaz činnosti do pěti let,“ zdůrazňuje Tejc.

Občanští demokraté mají k zákonu výhrady

Největšími odpůrci loňského návrhu byli občanští demokraté, kterým se příliš nelíbí ani ten letošní. „Zákon především nepopisuje, kdo to je lobbista. Já si myslím, že podstata úpravy musí být taková, že popisuje, kdo je profesionální lobbista. To znamená ten, kdo lobbuje o více zákonech, které se ho netýkají, za peníze,“ argumentuje poslanec za ODS David Šeich.

Lobbisté se povinně registrují v USA, v Evropské unii jde zatím jen o dobrovolnou záležitost. V červnu 2008 spustila svůj registr i Evropská komise. Zapsal se do něj ale jen zlomek těch, kteří v Bruselu prosazují cizí zájmy.

  • Jeroným Tejc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1334/133374.jpg
  • Spis autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1183/118223.jpg
  • Centrální registr lobbistů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/283/28201.jpg