Češi se roku 2010 bojí. Trápí je strach o zaměstnání

Praha - S příchodem nového roku roste u Čechů obava o životní úroveň. Ukázal to průzkum agentury Median pro deník Mladá fronta DNES, kterého se účastnilo 800 lidí. Určitým paradoxem je to, že před rokem uprostřed hospodářské krize téměř polovina dotázaných tvrdila, že se ničeho nebojí. Nyní, když už je svět z nejhoršího venku, je to pouhých 17 procent. „Lidé mají obecně tendenci posuzovat to, co bude, očima toho, co bylo. To znamená, že když bylo dobře, zdá se jim, že bude dobře i nadále. A když bylo trochu krušno, což byla situace roku 2009, tak mají obavy, že bude ještě hůř,“ vysvětluje Jan Herzmann, ředitel agentury Factum Invenio.

Nejvíce se lidé bojí ztráty zaměstnání, oproti loňskému průzkumu číslo narostlo skoro dvojnásobně z téměř 12 procent na 23 procent. Přitom ekonomové uklidňují tím, že už v druhé půlce roku by počet lidí bez práce měl začít klesat. A také ekonomika celkově by měla vzrůst, a to o jedno až dvě procenta.

Ani citelné zdražení není podle ekonoma Tomáše Sedláčka aktuální. Obchodníci sice musí počítat s vyšší daní z přidané hodnoty, ale v konečné ceně třeba potravin se to nejspíš neprojeví. Kvůli konkurenci nárůst do svých cen totiž plně nepromítnou a sníží si raději marži.

U Čechů roste obava o životní úroveň (zdroj: ČT24)

Kvůli vyšší spotřební dani a DPH by ovšem mohl zdražit alkohol, pohonné hmoty nebo cigarety. Podražit můžou i služby. Naopak zlevnit by měla elektřina a plyn. Do státní pokladny by tímto mělo přitéct asi 23 miliard korun.

Lidé se těší na cestování a na volby

Češi se v roce 2010 naopak těší na spokojený život s rodinou, na své zájmy a koníčky a také na to, že budou cestovat. „Útěk do rodiny, do soukromí je nejobvyklejší reakcí, ale je to svým způsobem reakce špatná. Protože když jsou nějaké problémy a já uteču do svého soukromí, tak de facto vzdávám pozice,“ varuje socioložka Jiřina Šiklová.

Co se týká politiky, tak 17 procent dotázaných se bojí politických otřesů a nestability. Je to o tři procenta více než loni. Na jarní volby se ale lidé podle průzkumu těší.