Klaus volá po silné a akceschopné vládě

Praha – Jako každý rok přednesl i dnes prezident Václav Klaus svůj novoroční projev. Loňský rok nehodnotil jako příliš úspěšný. Navezl se do Topolánkovy vlády, které poslanci v březnu vůbec poprvé od vzniku samostatného Československa vyslovili nedůvěru. Naopak pochválil kabinet Jana Fischera. Občany vyzval k účasti v nadcházejících volbách a doufá, že z nich vzejde stabilní a akceschopná vláda. Politikům i občanům vzkázal, aby nehleděli do daleké budoucnosti, a řešili spíše aktuální problémy. Co bude za sto let, mají raději nechat spisovatelům sci-fi.

„Loňský rok asi nebudeme ani my, ani budoucí historici považovat za příliš zdařilý. Naší velmi labilní vládě Mirka Topolánka, která se ovšem od patového výsledku voleb v roce 2006 držela velmi dlouho, byla v březnu vyslovena nedůvěra,“ prohlásil Klaus v úvodu svého projevu. Naše země podle něj letos zažila nejhorší krizi za sedmnáct let od vzniku samostatné České republiky. Příští rok se sice začne hospodářská situace zlepšovat, růst však bude jen slabý.

Slova chvály měl Klaus pro vládu Jana Fischera. „Je dobře, že vznikla prozatímní vláda Jana Fischera. Své úkoly zvládá určitě lépe, než bylo všeobecně předpokládáno,“ podotkl. Prezident rovněž zdůraznil, že naše země do budoucna potřebuje silnou vládu, která by ozdravila státní finance a vytyčila směr dalšího vývoje Česka. „Potřebujeme pevný, dlouhodobě stabilní a velmi praktický kompas kudy a jak dál jít,“ uvedl.

Prezident zkritizoval chování některých politiků, kteří se podle něj více zabývají tím, co bude v roce 2050 nebo v roce 2100 než naší současností. „Někteří politici se spoléhají na to, že účty za jejich dnešní chování, za jejich fantazírování a nerealistické sliby nebudou ke splácení předloženy jim. Bohužel to tak není. Budoucnost začíná už teď a o tom, jaká bude, rozhoduje to, co uděláme dnes, zítra a v každém dni následujícím,“ podtrhl.

Občany Klaus vyzval k tomu, aby pomáhali potřebným. Peníze však podle něj nemají posílat do zahraničí, nejprve se mají podívat, jak žijí jejich sousedé a spoluobčané, a pomáhat především ve vlastní zemi.

Komentář politoložky Vladimíry Dvořákové:

  • Projev odpovídal tomu, že má dávat společnost dohromady, a nikoliv ji polarizovat.
  • Na druhou stranu to byl jeden z Klausových nejslabších projevů.
  • Mnohá prohlášení lze vykládat různě, jsou dvojsmyslná.

„Projev byl velmi neurčitý, spíš v podobě frází.“


Co na to politici?

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v hodnocení projevu pustil do bývalé vlády Mirka Topolánka (ODS), kterou viní z prohloubení hospodářské krize. Pokud má být letošek obratem k lepšímu, nelze podle Paroubka dopustit, aby se Topolánek a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chopili moci. „Bylo by to, jako kdybychom alkoholikovi svěřili odpovědnost za vedení vinárny,“ řekl Paroubek.

Politici ODS se k projevu dosud nevyjádřili. Nejméně tři členové nejužšího stranického vedení jej nesledovali. Prezidentův projev se ovšem zamlouval třeba místopředsedovi TOP 09 Kalouskovi. S Klausem souhlasí hlavně v tom, že současné problémy se musí řešit na úkor současnosti, nikoli budoucnosti. Spokojen byl také Fischer. Stejně jako prezident je přesvědčen o tom, že v lecčem bude snazší s dobrou vůlí najít společnou řeč a vzájemný respekt.

Klausův stůl při novoročním projevu pokrývalo množství vánočních přání.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod