Věznice houfně opouštěli pytláci, drobní zloději a řidiči bez řidičáku

Praha – České věznice dnes ve velkém otevíraly brány a propouštěly stovky odsouzených. V platnost totiž vstoupil nový trestní zákoník, který ruší některé trestné činy, například řízení auta bez řidičského oprávnění nebo pytláctví. Propouštěni jsou také lidé odsouzení jako recidivisté za krádeže nepřesahující pět tisíc korun. Z věznic dnes odešlo kolem 230 lidí a 66 dalších trest ani nenastoupí, protože jejich provinění už je bráno jen jako přestupek. Podle ministerstva spravedlnosti jde o druhé největší propouštění vězňů v souvislosti se změnou legislativy. Na přelomu let 2001 a 2002 podle úřadu opustilo věznice kolem tří tisíc lidí.

Nejvíce vězňů dnes opouštilo zařízení ve Vinařicích na Kladensku, v Příbrami, v Ostrově na Karlovarsku a ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Naopak nikdo neodchází z věznice Mírov, kde si svůj trest odpykávají lidé odsouzení za nejzávažnější trestnou činnost.

Soudce Igor Krajdl:

„Nový trestní zákoník neobsahuje ustanovení o některých trestných činech. Je to zejména pytláctví, nedovolená výroba lihu. Rovněž došlo ke změně právní úpravy u trestného činu krádeže.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)


Odsouzení opouští věznice bezprostředně poté, co zařízení, ve kterém si odpykávají trest, dostane rozhodnutí soudu. Soudci se proto archivy probírali už od září. „V našem případě jsme skutečně museli projít stovky spisů,“ uvedl místopředseda Okresního soudu Pardubice Jan Šlosar.

Kvůli vysokému počtu náhle propuštěných mají pohotovost také věznice. „My jsme povolali větší počet lidí zejména z oddělení správního a ekonomického,“ uvedl ředitel Věznice Ostrava Heřmanice Petr Kadlec.

Vedení věznic změnu vítá:

„Odsouzení ve výkonu trestu s trestem odnětí svobody jeden až dva roky by skutečně v našich věznicích být nemuseli. Je to pro stát, pro nás daňové poplatníky náročné,“ zdůraznil Milana Hospodka, vrchní ředitel pro penologii Generálního ředitelství vězeňské služby.


Další stovce odsouzených se v průběhu měsíců zkrátí tresty. Půjde o ty, kteří kromě deliktů, které už nejsou trestné, mají na svědomí také jinou trestnou činnost. Některé sazby se ale naopak budou prodlužovat. „Zpřísňují se především tresty za násilné trestné činy,“ podtrhl Krajdl. Lidé, kteří už byli odsouzeni, se ale nemusejí obávat, že by se jim trest natáhl.

Vydáno pod