Klausův novoroční projev na internetu byl podvrh

Praha - Únik novoročního projevu Václava Klause byl mystifikací. Přiznal to server Deník Referendum, který údajný text včera zveřejnil, chtěl prý rozproudit diskusi. Prezidentská kancelář teď chystá právní kroky. V textu údajného prezidentova projevu se psalo o klimatických změnách, o přemíře zákonů nebo o kritice vůči Evropské unii.

Hrad informoval, že se chce proti postupu deníku bránit, prý podá žalobu. Kancelář prezidenta rovněž popírá autenticitu dokumentu. Deník Referendum nakonec přiznal, že text je vymyšlený. „Zpráva o tom, že se redakci dostal do ruky projev prezidenta Klause, ani text projevu sám, nebyly pravdivé,“ uvedl dnes Deník Referendum. Ten si z veřejnosti vystřelil, když opsal staré Klausovy novoroční projevy a na internetu text zveřejnil jako letošní novoroční projev.

Účelem mystifikace bylo podle deníku upozornit „na nesmyslnost Klausových názorů, plytkost jeho myšlení a chudobu jeho jazyka“. „Jeho novoroční projevy jsou skutečně jeden jako druhý. Pokud v tom dnešním na poslední chvíli udělá nějaké změny, těžko mu to uškodí, na druhou stranu asi ani nepomůže,“ tvrdí server.

Deník Referendum se omluvil

Klaus se měl v novoročním projevu podle deníku Referendum zmínit o globálním oteplování. Prezident kritizoval v údajném textu i přebujelost české legislativy a strefoval se také do Evropské unie.

Server, v jehož čele stojí někdejší šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka, se dnes omluvil všem, kterých se mohla čtvrteční mystifikace dotknout.

Prezident Václav Klaus přednese dnes svůj novoroční projev ze své kanceláře na Pražském hradě. Projev bude živě od 13:00 vysílat i Česká televize.