Češi oslavili nový rok v poklidu

Praha - Nový rok oslavili letos Češi celkem v poklidu, alespoň tedy podle zdravotníků, kteří nemuseli pomáhat tolik jako v předchozích letech. Lidé se scházeli na náměstích a to i přesto, že na mnohých místech republiky pršelo. Závěr roku je tradičně náročný především pro zdravotníky. Ze všech krajů ale přicházejí zprávy, že silvestr byl tentokrát klidnější.

Nejbouřlivější oslavy tradičně zažila metropole. Na Václavském a Staroměstském náměstí slavily tisíce lidí včetně cizinců. Václavské náměstí je kvůli vybuchujícím petardám už tradičně nebezpečným místem, stejně jako v minulých letech tu proto záchranáři rozložili kamion Golem. Přes noc zdravotníci v obří záchranné stanici ošetřili asi dvacet lidí, většinou šlo o drobnější poranění.

Centrum hlídaly posílené hlídky policistů a strážníků, závažnější incidenty ale řešit nemuseli. I přes bouchání petard projížděly přes Václavské náměstí auta i tramvaje. Hasiče většinou zaměstnávaly jen hořící koše a popelnice. Kvůli pyrotechnice vyjeli dvakrát. Oslavy komplikoval silný déšť, mnoho lidí z centra odešlo už krátce po půlnoci.

V Brně vyhořela restaurace

Déšť kazil oslavy na celém území republiky. Také v Brně na náměstní Svobody se sešlo o poznání míň lidí než loni. O dramatické okamžiky přesto nebyla nouze. Hasiči například zasahovali u požáru restaurace.

V Olomouci letos šetřili

Kvůli úsporám radnice nebyly letošní oslavy v Olomouci tak bohaté jako před rokem. Rozpočet oslav, který město z loňských čtyř set dvaceti seškrtalo na 70 tisíc korun, se podepsal především na technickém zázemí. Kromě stánků s občerstvením tak na náměstí chyběly třeba i mobilní toalety. Lidem, kteří sem přišli slavit, to ale příliš nevadilo. Půlnoční nebe pak ovládl ohňostroj, který městu zaplatil sponzor.

Na oslavu příchodu nového roku 2010 se obyvatelé Ostravy a turisté scházeli ve Stodolní ulici už několik hodin před půlnocí. Právě tato ulice patřila při oslavě silvestra k nejhlučnějším. Déšť většinu lidí ale zahnal do restaurací a barů.

Stodolní přivítala nový rok

Stodolní ulici a centrum Ostravy kontrolovaly pravidelně policejní hlídky. Podle tiskového mluvčího Hasičského záchranného sboru MS kraje Petra Kůdely byla letošní silvestrovské noc klidná, bez většího zásahu záchranářů. Mnozí Ostravané strávili příchod nového roku v zimních střediscích v Beskydech, kde se ale také výrazně oteplilo.

Češi na Silvestra zaplnili horské penziony

I krkonošské hotely a penziony se zaplnily do posledního místa a příchod nového roku v nich tradičně oslavila spousta cizinců. Přibylo ale i Čechů, kteří se vrací do českých hor a také na silvestra tak potvrdili trend poslední doby. Nejvíc lidí dorazilo tradičně do Špindlerova mlýna, kde čekal na příchod nového roku i prezident Václav Klaus.

Za lyžováním ale většina lidí nepřijela, v drtivé většině skiareálů se totiž na silvestra nelyžovalo. Jednou z mála výjimek byl areál Bubákov u Vrchlabí. I přes hustý déšť jeho služby využilo asi dvě stovky lidí. Záchranáři v Krkonoších prožili navzdory půlnočnímu lyžování klidnou noc. Zasahovali jen u drobných zranění, téměř bez práce byli i policisté.

Čytři tisíce lidí zahájily rok 2010 duchovním rozjímáním

Jiný způsob trávení silvestrovské noci zvolili na svatém Hostýně na Kroměřížsku. V nejznámějším moravském poutním místě strávili věřící první vteřiny nového roku na slavnostní mši. Tu zde sloužil arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner.


Pro poutníky byly vypraveny mimořádné vlaky z Brna, Hodonína nebo Olomouce, k mariánské bazilice v Hostýně nakonec dorazilo víc než 4 tisíce poutníků.

Slavnostní mše skončila dvě hodiny po novoroční půlnoci. Pak se tisíce unavených, ale šťastných poutníků vydaly na mnohahodinovou cestu domů.