Ve funkci končí ochránce politických špiček Kvíčala

Praha – K dnešnímu dni ve své funkci po sedmi letech končí šéf Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala a odchází na odpočinek. V křesle jej vystřídá dosavadní náměstek František Snopek. Pro Kvíčalu byl poslední rok v úřadu pracovně velice nabitý. Jeho lidé zajišťovali bezpečnost českého předsednictví Evropské unii, amerického prezidenta Baracka Obamy při návštěvě Prahy i papeže Benedikta XVI. při jeho třídenní cestě po Čechách.

„Všechno, co přicházelo, jsme museli zajišťovat za pochodu a já myslím, že to byla dobrá škola a dobrý přínos pro mě,“ řekl ke svému odchodu Kvíčala. Ani začátek jeho funkčního období přitom nebyl snadný. V roce 2002, kdy do funkce nastoupil, musel zajišťovat bezpečnost dvaceti státníků při pražskému summitu NATO.

Na co bude Kvíčala vzpomínat?

Já vždycky vzpomínám na to, když ty delegace odjíždějí, že si oddechnu, že všechno dobře dopadlo, všichni jsou spokojeni a moc se mi líbí ten závěrečný ceremoniál, jak máváme jejich letadlu. Děkujeme si za práci a odcházíme s dobrým pocitem.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Pod jeho vedením si profesionální tým dokázal získat respekt i u zahraničních kolegů. Útvar si ale vysloužil i kritiku, např. za rychlou jízdu, když převážel bývalého premiéra Mirka Topolánka na tenisové utkání do Brna nebo když se aktivisté Greenpeace dostali na budovu úřadu vlády.

Sám Kvíčala za velkou poctu považuje osobní veřejné poděkování od amerického prezidenta Baracka Obamy, který mu jako jediný zahraniční politik veřejně podal ruku a poděkoval za spolupráci během jeho pražského pobytu.