S půlnocí končí bruselské ultimátum ke kanadským vízům

Praha - S úderem půlnoci vyprší lhůta, kterou dala Evropská komise Kanadě na vyřešení problému víz pro české občany. Podle české velvyslankyně v Bruselu Mileny Vicenové Ottawa všechny požadavky komise nesplnila. Víza se sice od prosince vydávají v Praze, jak Brusel požadoval, Evropská komise a Česká republika ale postrádají od Kanady jasné vyjádření k tomu, za jakých okolností by byl možný návrat k bezvízovému styku s ČR. Informoval o tom deník E15.

„Naším cílem je vrátit se k bezvízovému styku s Českou republikou, až to podmínky umožní,“ uvedla pro E15 Petra Šedinová z kanadského velvyslanectví. Konkrétnější vyjádření zatím Kanada neposkytla a v dohledné době ani neuvažuje o tom, že by postoupila další kroky týkající se problematiky víz pro Česko.

Evropská komise nevylučovala, že by ve stávajícím případě mohla unie zavést víza pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů. Tuto možnost ale komplikuje přepřahání Evropské komise. V novém složení by se měla sejít teprve v únoru a konkrétní kroky ve věci víz tak čekají až na novou eurokomisařku pro vnitřní záležitosti Cecilii Malmströmovou. Zavedení víz pro diplomaty navíc musí schválit všechny členské země.

Vydáno pod