Zeman vhodil rukavici. Bude kandidovat proti Paroubkovi

Ústí nad Labem - Bývalý předseda sociální demokracie a expremiér Miloš Zeman hodlá kandidovat za svou Stranu práv občanů (SPO) do Poslanecké sněmovny. V jarních sněmovních volbách se chystá v Ústeckém kraji postavit stávajícímu předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Potvrdil to mluvčí přípravného výboru Strany práv občanů Eduard Zeman. Ústecká ČSSD se Zemana jako konkurence neobává a jeho kandidaturu označila za zoufalý akt.

Ke kandidatuře Zemana jednomyslně vyzvali členové přípravného výboru. „Původně jsem kandidovat nechtěl, ale nejmenovaný předseda nejmenované politické strany mě obvinil ze zbabělosti, že odmítám kandidovat,“ řekl Miloš Zeman, jenž tak reagoval na slova Jiřího Paroubka, který před několika týdny uvedl, že Zeman je zbabělec, když založil novou stranu, ale nechce se postavit do čela žádné kandidátky.

Zeman až dosud tvrdil, že za Stranu práv občanů kandidovat nehodlá, protože je příliš „recyklovaný politik“. „V žádném případě nebudu kandidovat do Parlamentu, protože si myslím, že tam patří především zkušení a úspěšní komunální a regionální politici. Já jsem nebyl ani komunální ani regionální politik,“ řekl v září v Otázkách Václava Moravce.

Miloš Zeman:

„Až dosud jsem nikdy nebyl obviňován z toho, že jsem si něco nakradl nebo že jsem porušil jakoukoli dohodu. A můj dosavadní život prokázal, že jsem nikdy nebyl zbabělý. To třetí bylo nyní zpochybněno. Proto jsem se rozhodl, že zdvihnu hozenou rukavici, a protože jsem člověk dobrotivý, který oplácí vržený kámen chlebem, přinesu svůj chléb do Ústeckého kraje, kde čirou náhodou bude kandidovat i nejmenovaný předseda nejmenované politické strany.“

K novému zapojení do politického života a založení SPO prý Zemana přiměl narůstající pocit nespokojenosti ve společnosti. Žádnou z nynějších parlamentních stran sice za hlavního protivníka své strany neoznačil, nejčastěji se ale vymezuje vůči ČSSD. Do SPO také směřuje řada sociálních demokratů. Někteří z nich už ČSSD opustili nebo z ní byli vyloučeni. Přípravný výbor SPO je složen z bývalých ministrů Zemanovy vlády. Politologové soudí, že SPO by mohla odebrat hlasy ČSSD, která by se tak ocitla na druhé koleji za ODS.

Ústecká ČSSD: Zemanova kandidatura je zoufalý akt

Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda se ale Zemanovy kandidatury neobává, naopak ji označil za zoufalý akt. Podle Bendy sociální demokracii její bývalý předseda příliš hlasů nesebere. SPO je podle něj spíše jen filiálkou pravicových stran, která je spojena s osobou Miroslava Šloufa nebo Miloše Melčáka. Benda argumentuje také tím, že SPO nemá levicový program. Podle krajských zástupců ODS a TOP 09 předpovídá Zemanovo angažmá především zajímavou kampaň.

Stranu práv občanů založilo 17. října sdružení Přátelé Miloše Zemana. Před dvěma týdny byla oficiálně zaregistrována a ustavující sjezd, na němž má schvalovat volební program, má mít koncem března. Nová strana by měla být výrazně proevropská v zahraniční politice a pragmatická v politice domácí. Prosazovat chce také zavedení prvků přímé demokracie, například zákon o všeobecném referendu či přímou volbu starostů, hejtmanů a prezidenta. Návrh programového prohlášení obsahuje také řešení hospodářské krize, odmítnutí školného a zdravotnických poplatků a požadavek zákona o prokázání původu příjmů.

  • Miloš Zeman zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/820/81962.jpg
  • Petr Benda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/496/49531.jpg