Oslavy Silvestra v ulicích – pozor na kapsáře

Praha - Policisté a strážníci nebudou mít příliš pohodového Silvestra. V očekávání silvestrovského veselí budou sloužit posílené služby, včetně speciálních týmů, protože musí střežit ulice před výtržnostmi i kapsáři. Těm chtějí svou přítomností překazit každoroční žně. Silvestr je totiž kapsářů ráj, libují si v davech lidí, kteří jsou nepozorní, mají pootevřené kabelky či batohy. Přes policejní úspěchy při vytlačování zlodějíčků na periferie měst se Silvestr pro kapsáře stává každoročně dnem s velkým D. Navíc u nás stále častěji působí organizované gangy.

Způsob je velmi jednoduchý: Jeden člověk okrádá nepozorné jedince, zatímco skupinka dalších stojí za ním, aby na něj nebylo vidět a aby mu v případě nouze přišli na pomoc.

V Praze nejčastěji kradou bulharské a rumunské skupiny. Případy okradených lidí se alespoň podle statistik snižují, klesá ale i počet vyřešených případů. „Tito pachatelé jsou právě ve velmi dobře organizovaných skupinách a objasnit tuto trestnou činnost je složité,“ připomíná Pavla Kopecká.  

Pavla Kopecká, mluvčí kriminální policie

„Jejich trestná činnost je velice dobře organizovaná a kvalifikovaná. Mají rozdělené funkce a navzájem se hlídají.“

Nejhůře je na tom tradičně Praha. Na téměř devět tisíc případů kapesních krádeží připadá pouhých 157 objasněných. Ve velkém ale kapsáři řádí i na jižní a severní Moravě. I tam se na Silvestra připravují zvýšená bezpečnostní opatření. Policisté se zaměří především na centrum a náměstí Svobody. Posílené hlídky zhruba 150 policistů a strážníků se zaměří na bezpečnost lidí a také na kapsáře. V Ostravě se chystají speciální opatření zejména ve Stodolní ulici. V pražském centru bude hlídat na 300 policistů a strážníků. 

I přesto policisté všem lidem, kteří budou trávit silvestrovskou noc v ulicích doporučují, aby u sebe neměli příliš mnoho cenností - peníze a osobní doklady, aby měli nejlépe v uzavřených předních částech oděvu.