Agresivita vůči záchranářům - od příštího roku až 12 let vězení

Praha - Vyhrožovat zdravotníkovi, napadnout ho nebo zranit přijde od novoroční půlnoci pěkně draho. Útočník musí počítat s trestem, jako by napadl veřejného činitele, například policistu. Agresivní násilníci nejsou pro české záchranáře nic neznámého. Mnozí z nich se setkali nejen s nadávkami a sprostými urážkami, ale i s kopanci či fackami. Dokonce jeden pacient vytáhl na zdravotní sestru nůž.

Mluvčí Zdravotní záchranné služby Jiřina Ernestová tvrdí, že hrozba napadení je pro posádky záchranek demotivující, když jedou zachraňovat životy a jsou přitom napadeni fyzicky nebo slovně. „V naprosté většině jde o lidi pod vlivem alkoholu, kteří jsou agresivní, rozzlobí je sebemenší věc, která je jinak, než by si oni mysleli,“ dodává Ernestová. 

zdravotní sestra, Nemocnice Havlíčkův Brod

„Přímo nás napadl nožem, jelikož jsem ten nůž tedy pacientovi odcizila, tak vytáhl vzápětí druhý, nevěděla jsem, jak to bude probíhat dál, utekla jsem, volala jsem ihned policii.“

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Právě nový trestní zákon chce zajistit jejich větší bezpečí. Důvodem je podle ministerstva spravedlnosti především vyšší ochrana záchranářů, neboť agresivita lidí se zvyšuje. 

Pokud někdo do Silvestra napadne zdravotníka při jeho práci, hrozí mu maximálně dva roky vězení. Když ho zraní těžce, může dostat až 8 let. Od půlnoci Nového roku už ale musí útočník počítat až s pěti a dvanácti lety za mřížemi. Tresty stoupají i u vraždy zdravotníka - až na 20 let.  

Ročně záchranáře napadnou desítky pacientů. Kromě toho, že lékaře nebo sestry zraní, často vybíjí svůj vztek i jinak, například zdemolují sanitky a ordinace.

Vydáno pod