Klaus pod palbou kritiky - na Hrad pozval jen Topolánka s Paroubkem

Praha - Prezident Václav Klaus zahájí volební rok 2010 sérií schůzek s vrcholnými politiky. Kromě tradičních novoročních setkání s premiérem a předsedy Parlamentu plánuje také oběd s předsedou ODS Mirkem Topolánkem a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Lídři dalších tří politických stran, které jsou nyní v Poslanecké sněmovně, pozvání k prezidentovi nedostali. Šéfové KSČM, TOP 09 a zelených to nesou nelibě a tvrdí, že postup Klause nahrává ODS a ČSSD a připravuje půdu pro velkou koalici.

Lídři stran Klause kritizují

Karel Schwarzenberg: „Není divu, vždyť prezident Klaus směřuje svou politiku roky ke koalici těchto dvou stran. Jde především o to, aby nynější kartel moci udržel své pozice.“

Vojtěch Filip: „Já to sice chápu, že zve představitele zakryté velké koalice, ale jinak to považuji za ústavní exces.“ Vláda je podle něj oficiálně nepolitická, a prezident proto buď neměl Topolánka s Paroubkem vůbec zvát, nebo měl oslovit předsedy všech parlamentních stran. 

Ondřej Liška: „Klaus v rozhovoru pro deník Právo nedávno uvedl, že procedurální dohoda mezi ODS a ČSSD o dalším vývoji na politické scéně je nezbytná a musí k ní dojít co nejdříve. Neznamená to ale prý, že by volal po velké koalici.“


Novoroční setkání s Klausem politici obvykle využívají k debatám o plánech v začínajícím roce. Hlavním tématem tak kromě opatření proti dopadům ekonomické krize zřejmě budou květnové volby do sněmovny a způsob, jakým v nepřehledných parlamentních poměrech dovládne úřednický kabinet. 

Klaus se sejde nejprve s premiérem Janem Fischerem, kterého spolu s manželkou Danou pozval na pondělí do Lán na tradiční novoroční oběd. V úterý pak poobědvá s předsedy Parlamentu. Topolánek a Paroubek zamíří na Hrad každý zvlášť. Šéfa ODS pozval Klaus na středu 6. ledna a lídra ČSSD na pondělí 11. ledna.