Neonacisté na Facebooku hrozí malé Natálce

Praha – Urážlivé komentáře směřované ke tříleté Natálce z Vítkova se objevily mezi příznivci neonacismu na internetové sociální síti Facebook. Píše to server Tyden.cz. Oběť žhářského útoku byla nedávno po osmi měsících propuštěna z nemocnice po absolvování mnoha operací a transplantací, postupné léčení ji však čeká několik let. Na komunikačním serveru se mezi uživateli objevily poznámky odkazující na praktiky nacistické rasové politiky.

„Ti, kteří posílají i sebemenší dárečky nějaké barevné holce, si nezaslouží žít v bílé společnosti, jednoho dne je vyselektujeme..,“ prohlásil v diskuzi na síti Facebook člen Dělnické strany v reakci na hromadné zasílání drobných dárků, které putovaly k malé Natálce do nového domu. Rodina se tam přestěhovala v polovině listopadu. „Dal bych jí pod stromeček plechovku zyklonu,“ pokračoval jiný uživatel. I jiní přispěvatelé do diskuze komentovali solidaritu lidí s pomocí praktik při masovém vyhlazování za druhé světové války.

Česká televize již před nedávnem pomocí získaných fotografií upozornila na spojitost mezi útokem ve Vítkově a Dělnickou stranou. Jeden z neonacistů obviněných z incidentu totiž organizoval květnový brněnský mítink Dělnické strany (DS). David Vaculík je na nich zachycen, jak na shromáždění, které proběhlo necelé dva týdny po útoku, zajišťuje bezpečnost vedení strany.

Natálku čekají operace i příští rok

Poslední obvazy byly tříleté Natálce sňaty před čtrnácti dny. Dva a půl roku stará Natálie má již zhojenou transplantovanou kůži na dvou třetinách těla, zahojil se jí také operovaný prst na noze. Děvčátko se začne znovu učit chodit. Příští rok ji však čekají další operace, musí také téměř neustále nosit tlakový trikot a nesmí do zimy. „Jakékoli infekty ji můžou ohrozit, takže třeba může dostat zápal plic,“ řekla Zdenka Crkvenjaš, primářka popáleninového centra FN Ostrava.

Dělnická strana
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK