Věznice na Vysočině předčasně propustí desítky vězňů

Jihlava – Na Nový rok budou propuštěny stovky odsouzených žen i mužů. Některé tresty totiž zmírní novela trestního zákona, která začne platit 1. ledna. Na Vysočině se tak z vězení dostanou desítky lidí. Na druhou stranu se zpřísní postihy za neplacení výživného, sexuální zločiny a týrání zvířat. A nově se do vězení můžou dostat lidi za nebezpečné pronásledování nebo napadení záchranářů. Propouštět vězně budou prvního ledna všechny české věznice. Soudy mezitím budou prověřovat další odsouzené, kterým by se mohly tresty kvůli novele trestního zákona zkrátit.

Z nejmladší mužské věznice v zemi v Rapoticích zatím jmenný seznam vězňů, kteří by měli být propuštěni, zveřejnit nechtějí. „Bude to patnáct odsouzených, kteří spáchali lehčí trestné činy, například řízení bez řidičského oprávnění nebo opakovanou drobnou krádež,“ uvedl ředitel věznice Pavel Ondráček.

Podrobnosti nezveřejňuje ani ženská věznice ve Světlé nad Sázavou. I tady se chystají všichni zaměstnanci na Nový rok do práce, a to kvůli novele zákona, podle níž by se na svobodu mělo dostat asi 40 vězenkyň. „Odsouzeným to neříkáme, protože by mohly být zklamané, že to nevyšlo. Čekáme až do posledního prosince, kdy budeme mít přesná čísla,“ uvedla ředitelka věznice Kamila Meclová. Na soudech se totiž ještě stále zpracovávají podklady pro propouštění.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Za těžší zločiny padnou vyšší tresty

Novela zákona některé tresty zmírňuje, například krádeže a řízení bez řidičského průkazu. Zvyšuje se ale horní hranice některých trestů, mimo jiné u loupežných přepadení, aby pachatel pocítil na výši trestu závažnost svého provinění. Všechny věznice v zemi jsou přeplněné. Odsouzení čekají na výkon trestu i několik let a právě přeplněnost by se novelou zákona mohla částečně vyřešit. Ministerstvo spravedlnosti nicméně odmítá, že novela zákona byla schválena pouze kvůli tomu.