Muž si odsedí 15 let za vraždu těhotné milenky

Praha - Za vraždu své těhotné milenky a krádež půjde Ukrajinec Oleksandr Oblontsi na 15 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který zamítl mužovo odvolání proti říjnovému verdiktu Městského soudu v Praze. Oblontsi svou ukrajinskou přítelkyni uškrtil v prosinci loňského roku v pražských Běchovicích a ukradl jí přes 160 tisíc korun, které měla dostat od svých známých k výměně za dolary. Vrchní soud nepřihlédl k tomu, že muž nad svým činem projevil lítost a nabídl pomoc rodině zavražděné. Součástí trestu zůstává i nadále povinnost uhradit finanční škodu. Oblontsi dostal také zákaz pobytu v České republice na dobu neurčitou. Rozsudek je nyní pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Oblontsi vezl svoji přítelkyni necelé dva týdny před loňskými vánočními svátky do Prahy, kde měla žena pro sebe i pro další krajany vyměnit vydělané peníze za dolary. V autě se pohádali kvůli tomu, že byla v jiném stavu. Milenka mu vyhrožovala, že o těhotenství poví jeho manželce. Muž ji proto nejprve začal rdousit rukama a pak ji uškrtil tkaničkou od bot. Ženino tělo odvezl z místa činu a vyhodil ho do příkopu u silnice v Praze-východ. Ještě předtím jí z kabelky sebral peníze. Potom se snažil získat alibi tak, že obvolával své známé a svěřoval se jim s tím, že se mu přítelkyně ztratila.

Muž se při vyšetřování k vraždě přiznal. Uvedl, že o dva roky starší ženu zavraždil v afektu, kvůli hádce a jejímu vydírání. Milence prý nevěřil, že je těhotná. To, že byla ve čtvrtém týdnu těhotenství, ovšem prokázala pitva a Oblontsi navíc podle svědků o svém budoucím dítěti hovořil již několik dní před událostí.

Telefonát Františka Kramáře (zdroj: ČT24)

Oblontsi se ohradil proti krádeži

Třiatřicetiletý Ukrajinec se odvolal proti té části prvoinstančního rozsudku, která jej uznala vinným z krádeže. Tvrdil, že peníze, které u něj našla policie, vyhrál v herně. „Máme za jednoznačně prokázané, že poškozená u sebe peníze měla a obžalovaný o tom věděl… Je naprosto nevěrohodné, že by peníze zahodil společně s kabelkou, když jeho finanční situace v té době nebyla dobrá,“ uvedl předseda senátu Jiří Lněnička. Poukázal na to, že kabelka ležela na místě činu jinde než tělo ženy, z čehož vyplývá, že se Oblontsi tašky a těla zbavil zvlášť, a nikoliv najednou. „Jednání obžalovaného po činu bylo naprosto racionální, ukradené peníze se snažil legalizovat v hernách,“ doplnil soudce.