Soud Krejčíře osvobodil kvůli nejasné škodě při únosu

Brno - Nejasnosti ohledně způsobené škody byly hlavním důvodem, pro který Nejvyšší soud (NS) nedávno zrušil uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi sedmiletý trest za únos. Městský soud v Praze musí při novém projednání případu lépe osvětlit účel prázdných listin, které údajně pod nátlakem podepsal unesený muž. U Nejvyššího soudu leží ještě jedno Krejčířovo dovolání. Jde v něm o případ podvodu, za který si má Krejčíř odpykat 6,5 roku ve vězení. Krejčíř z Česka uprchl a pobývá v Jihoafrické republice.

„Zatímco skutek vykazuje nesporně znaky trestného činu zbavení osobní svobody, pochybnosti vzbuzuje jeho posouzení jako trestného činu vydírání, zejména ve vztahu ke znaku způsobení škody velkého rozsahu,“ uvedl v usnesení trestní senát s předsedou Robertem Fremrem. „Každopádně z výroku ani z odůvodnění rozsudku městského soudu nelze jednoznačně dovodit, že by škoda skutečně vznikla,“ tvrdí soudci NS. Městský soud podle nich škodu nepřesvědčivě vyčíslil na 35 milionů, vrchní soud ji snížil na 15,8 milionu.

Krejčíř podle obžaloby nařídil a zorganizoval únos podnikatele, aby jej přinutil podepsat nevyplněné listiny a zároveň údajného policejního informátora postrašil. Únos prý provedl najatý kosovský Albánec se dvěma nezjištěnými muži. Podnikatele odvezli do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady.

Druhý den jej údajně převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde Krejčíř podle verdiktu vyhrožoval mužovi smrtí. Podnikatel pak podepsal nevyplněné listiny. Krejčíř podepsané dokumenty podle soudů chtěl využít jako doklad o zaplacení nemovitostí v Dobřichovicích a Černošicích. Objekty patřily firmě uneseného. NS ale upozorňuje na to, že listiny zřejmě nakonec zneužity nebyly. Na nemovitostech bylo navíc už předtím zástavní právo v Krejčířův prospěch.

Vydáno pod