Mluvčí chtěl vylepšit Jančíkův životopis na Wikipedii

Praha – Radovan Myslík, mluvčí kontroverzního starosty Prahy 5 a místopředsedy pražské ODS Milana Jančíka, se pokusil vylepšit informace o svém nadřízeném uvedené na internetové encyklopedii Wikipedia. Ta je známa tím, že na jejím obsahu se může podílet prakticky každý. Myslík se z Wikipedie údajně pokusil vymazat výroky o skandálech, které jsou se jménem starosty Jančíka spojeny. Hájí se ale tím, že informace odstranil omylem. V dnešním dopise adresovaném novinářům tvrdí, že heslo chtěl pouze doplnit. Správci serveru stránku s heslem Jančík pro jistotu uzamkli. Dnes ji rovněž upravili a doplnili také informaci o tom, že se Myslík pokusil heslo upravit.

U jména Milan Jančík bylo přitom původně uvedeno například to, jak v prosinci 2002 najel na strážníka, který ho s jeho automobilem nechtěl pustit na uzavřený Mánesův most. Zmíněné byly rovněž pochybnosti, které vyvolával způsob prodeje nemovitostí na Praze 5.

Jančíkův mluvčí se „zmýlil“ dvakrát za sebou

O první revizi se Jančíkův mluvčí pokusil nejprve v pondělí odpoledne. To nicméně neušlo českým správcům Wikipedie a obsah hesla vrátili do původní podoby. Další reformu obsahu Myslík vyzkoušel den nato. Po opětovném navrácení původního obsahu správci stránku pro jistotu uzamkli. Několikanásobný pokus o úpravu informací tiskový mluvčí kontroverzního Jančíka popřel.

Jančíkův mluvčí tvrdí, že šlo o omyl:

„Já jsem Wikipedii dosud needitoval, proto jsem nevěděl, jak mám postupovat. Chtěl jsem tam dát odkaz na starostův životopis a jeho webové stránky. Omylem jsem však to ostatní smazal.“

Později Myslík připustil, že se pokusil odstranit informace, které dle něj nejsou pravdivé. „O takto brutální zásah do encyklopedie se dosud žádný z českých politiků nepokusil. Wikipedie je v celém světě naprosto apolitická a nezávislá, proto je něco podobného nepřípustné,“ řekl včera MF Dnes, která informaci přinesla, jeden z českých správců světově proslulé online encyklopedie. Myslík k tomu dnes zdůrazňuje, že není politikem. Podle něj se novináři svezli na vlně zájmu o kontroverzního starostu Jančíka.

Myslík: Obsah hesla je nevyvážený a nekompletní

„Kritizoval jsem rovněž obsah hesla, který je podle pravidel pro vkládání příspěvků na Wikipedii nevyvážený a zoufale nekompletní,“ poznamenal Myslík, který se prý českým správcům encyklopedie omluvil. Od správců encyklopedie prý následně dostal instrukce, jak s heslem o Jančíkovi může zacházet.

Wikipedie je celosvětovou encyklopedií, na jejíž tvorbě se může podílet každý. Pro přispívání do ní však platí přísná pravidla. Každá informace musí být pečlivě ozdrojována. Třeba odkazem na novinový článek, odbornou literaturu či oficiální životopis.

Milan Jančík
Zdroj: ČT24