Manželka premiéra Dana Fischerová musela změnit šatník i chování

Ostrava – V dubnu letošního roku se stal premiérem úřednické vlády, která měla Česko dovést k podzimním předčasným volbám, tehdejší šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Vyplynulo to z dohody zástupců tří stran vládní koalice a opoziční sociální demokracie. Jan Fischer je premiérem dodnes a tento fakt změnil život jemu i jeho blízkému okolí. Manželka stávajícího premiéra Dana Fischerová v pořadu České televize Před půlnocí přiznala, že k určité změně v jejich životech došlo.

Volného času je od dubna mnohem méně

Život manželky premiéra a matky čtyř dětí se podle jejích slov určitě změnil. Nejsou to změny nijak radikální, avšak zůstává méně volného času a chvil, kdy se rodina sejde pohromadě. Z pohledu matky se však paní Fischerová nejvíce obává o zdraví své rodiny, neboť ta byla, a v některých případech stále je, pod zvýšenou ochranou kvůli výhružkám extremistů. Do Kramářovy vily, ve které vždy bydlí rodina premiéra a určitě by byla i bezpečnějším místem, se však rodina nepřestěhovala a zatím ani přestěhovat nechystá.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Tento rok byl podle jejích slov rychlý, a tak nezbývá ani moc časů na koníčky. Paní Fischerová je vášnivou sběratelkou panenek, na které ve volných chvílích šije i šatičky. Na toto všechno teď však prý nezbývá čas, a tak hlavním koníčkem zůstává četba. Velká kniha etikety je jednou z knih, které leží na jejím nočním stolku.

Garderoba se dočkala velké změny

Vysoké nároky nejsou od dubna kladeny pouze na Jana Fischera, ale i na paní Fischerovou, která se náhle musela učit znát protokol a seznámila se s chodem Úřadu vlády. Největší změny se však dostalo její garderobě. „Byla nedostatečná a mám pocit, že vždycky bude nedostatečná, protože každá společenská příležitost vyžaduje něco jiného,“ říká s úsměvem paní Fischerová. Vzor v ženách bývalých premiérů však nemá.

Jako manželka premiéra se setkává s různými lidmi, velice emotivní pro ní bylo setkání s papežem Benediktem XVI. Jako další zajímavou událost uvedla telefonát amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten jim volal do jejich panelákového bytu v době, kdy už celá rodina byla v pyžamu. Paní Fischerová byla prý dojatá. „Vzpomněla jsem si na manželovy rodiče, kteří by byli velice hrdí,“ dodala.

Manžel v politice nezůstane

„Z pohledu manželky si myslím, že funkce mého manžela mění, ale to se změní pravděpodobně každému. Je potřeba větší spektrum vědomostí, má více zodpovědnosti,“ tvrdí Fischerová. Není to podle ní popularitou, ale spíše důvěrou lidí, která je jaksi svazující. O politice s ním hovoří, ale je spíše v roli člověka, kterému se dá říci všechno, a pomocníka. Přestože zastává manžel funkci zodpovědně, Fischerová nepředpokládá, že zůstane po vypršení mandátu aktivní v politice. Sám to ostatně už několikrát naznačil, že by se rád vrátil ke svému „řemeslu“ na ČSÚ.