MZV chce německé vyjádření k incidentu na frankfurtském letišti

Praha - Ministerstvo zahraničí požádá německé úřady o oficiální stanovisko k incidentu z minulého týdne, kdy byl na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zadržen český honorární konzul v Brazílii Jiří Jodas. Právě dnes se Jodas k incidentu vyjadřoval v Praze na ministerstvu. „Řekl, že do něj policisté vrazili, potom ho povalili na zem a byl zadržen,“ popsal Jodasovu verzi Jiří Beneš z tiskového odboru. Česká diplomacie zváží další kroky, teprve až když dostane vyjádření německé strany.

Podobně se Jodas vyjádřil už v pondělí v rozhovoru pro server iDnes.cz. Připustil, že křičel na kapitána letadla, své zadržení ale označil za zinscenované. Uvedl, že ho policisté povalili na zem, kopali do něj a zadrželi ho na 12 hodin. Poté ho prý obvinili z výtržnictví. 

Beneš dnes uvedl, že oficiální vyjádření německé strany MZV nemá a dosud mělo informace pouze z médií. Prostřednictvím zastupitelského úřadu v Berlíně proto česká diplomacie požádá Němce o stanovisko. Německý týdeník Die Zeit na svých internetových stránkách uvedl, že Jodas hlasitě nadával na odletové přepážce. Kapitán letu ho proto vyloučil z přepravy.